Andersson vill ha munskydd på bussarna

Anders Andersson (KD) vill att länstrafiken ska erbjuda munskydd till busspassagerare. Trängseln ombord på vissa bussar oroar.

Anders Andersson, oppositionsråd med ansvar för kollektivtrafiken föreslår att KLT ska tillhandahålla munskydd på bussarna.

Anders Andersson, oppositionsråd med ansvar för kollektivtrafiken föreslår att KLT ska tillhandahålla munskydd på bussarna.

Foto: Charlotte Madestam

Kalmar län2020-08-27 11:28

– När så många människor från olika håll samlas på en buss och inte kan hålla avstånd ökar risken för smitta, säger Andersson. Jag vill att KLT ska kunna erbjuda munskydd till de som vill ha.

– Jag har till och med gjort en skriftlig framställan till regionledningen, säger Anders Andersson.

Risken för trängsel ombord på bussarna nu när skolorna har börjat igen, har oroat Andersson hela sommaren, berättar han.

Som vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden, Region Kalmar, kände han att något måste göras. Resultatet blev ett förslag om munskydd.

– Det används ju i alla grannländer, säger Andersson.

Han framhåller att ett liknande förslag också lagts för kollektivtrafiken i Stockholm. Där är det en moderat politiker som lagt förslaget.

Peter Wretlund (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden vill dock vänta på besked från Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsläkaren innan något beslut tas i frågan.

– Det ingår i den svenska modellen att lyssna till vad expertisen säger.

– Jag sitter också med i en stor konferens med landets kollektivtrafikaktörer i eftermiddag, det ska bli intressant att höra vad de har att säga i frågan, säger Wretlund vidare. Men jag är på intet sätt motståndare, vi är öppna för vilka besked som än kommer.

Han berättar också att det är ett ansträngt läge. Flera extrabussar har satts in.

– Vi sitter i en märklig situation på grund av pandemin, säger han, för samtidigt som vi måste uppehålla trafiken uppmanar vi folk att åka så lite som möjligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!