Region syd omfattar Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Skåne län och förra året fick Arbetsmiljöverket in 508 tips om brister i arbetsmiljön. Fram till slutet av november i år har Arbetsmiljöverket hittills fått in 703 tips.
– Vanligaste anmälningarna gäller arbetsplatsens utformning. Det kan handla om luft, ljud, tak, golv, ventilation och värme. På andra plats kommer anmälningar om fallrisker, säger Pehr Lindholm på Arbetsmiljöverket.
– Vad gäller fallrisker handlar det ofta att någon åker förbi och sedan anmäler. Många företagare anmäler sina konkurrenter.
Angående arbetsplatsens utformning handlar det ganska ofta att lokalerna har ventilation som inte fungerar. Men det kan också exempelvis handla om mögel.
Nationellt sett har antalet tips ökat med 900 jämfört med förra året. I fjol tog Arbetsmiljöverket emot 2600 tips, jämfört med 3502 stycken i år.
Den största ökningen av inkomna tips har skett i region öst, där Stockholms, Södermanlands, Östergötlands och Gotlands län ingår.
– Jag vet inte varför det är så. Det är en stor folkrik region, säger Pehr Lindholm och berättar att det oftast brukar vara så att fler anmälningar kommer in när exempelvis media har rapporterat.
Arbetsmiljöverket har en svarstjänst som man kan kontakta och berätta om oegentligheter på arbetsplatser. Sedan avgör Arbetsmiljöverkets personal om det är fråga om en arbetstagaranmälan eller ett tips.
– Om en arbetstagare har blivit utsatt för exempelvis kränkande särbehandling ska man i första hand vända sig till chefen, sedan till skyddsombudet, sedan till ett eventuellt huvudskyddsombud och därefter till facket eller ett regionalt skyddsombud. Om inget hjälper vänder man sig till oss, säger Pehr Lindholm och berättar att om det är fråga om en arbetstagaranmälan så är anmälaren helt anonym tack vare lagskyddad sekretess.
Det går också att vara anonym när man lämnar tips, men om man själv väljer att lämna ut sitt namn har man inte samma skydd.