82 miljoner plus för landstinget

Landstinget avslutade 2016 med gröna siffror i bokslutet men hälso- och sjukvården gick back med nästan 190 miljoner.

Landstingets ekonomi. Landstinget hade ett överskott på 82 miljoner under 2016 men inom hälso- och sjukvården är förlusterna stora.

Landstingets ekonomi. Landstinget hade ett överskott på 82 miljoner under 2016 men inom hälso- och sjukvården är förlusterna stora.

Foto: Karin Hertz

Kalmar län2017-02-05 17:00

Landstinget i Kalmar gick 82 miljoner plus under 2016, det visar bokslutsrapporten som släpptes på fredagen. Anledningen tros vara ökade skatteintäkter och generella statsbidrag. Men det är inte alla delar av landstinget som går bra. För trots att landstinget i stort med bland annat kollektivtrafik, folkhögskolor och kulturarbete fick ett positivt resultat så gick hälso- och sjukvården back med drygt 189 miljoner kronor. Samtliga förvaltningar gjorde en sammanlagd förlust med nästan 206 miljoner kronor. Det gör landstingspolitikern Malin Sjölander (M) orolig.

– Man blir ju positivt överraskad av ett överskott med 82 miljoner. Men när man läser rapporten så beror det på att vi varit lyckosamma med bidrag och skatteintäkter.

Förra årets kostnader för bemanningsföretag landade på 166 miljoner och Malin Sjölander säger att landstinget varit för sent ute med bemanningsfrågan. Hon säger att man nu måste titta på arbetsmarknaden och vilka krav som ställs.

– Vården är vana att ha medarbetare som är där dygnet runt, och så kommer plötsligt en ny generation som ställer krav. Vi måste titta på flexibla arbetstider och bli mer lyhörda.

Malin Sjölander menar att verksamheterna på sjukhusen inte ser det ekonomiska överskottet och att de åtgärder som gjorts inte återspeglas i rapporten.

– Man panikstängde massa vårdplatser men går fortfarande 189 miljoner back. Jag blir på riktigt orolig.

Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande, tycker dock inte att man behöver vara orolig över resultatet. Han säger att landstingets ekonomi är stark i grunden och att det är tolfte året i rad man får ett positivt resultat på sista raden. Han menar att Västerviks och Oskarshamns sjukhus som de bästa i landet är bevis för att verksamheten utvecklas och att man tar ansvar för ekonomin. Men hyrpersonalen har varit en skenande kostnad som man nu måste jobba hårt med, säger han.

– Alla landsting har slutit samman för att få ner kostnaderna. Nu måste vi se till att få ut effekterna av det arbetet.

Anders Henriksson menar också att man satsar mycket på personalen, bland annat i form av sjuksköterskeutbildningen i Västervik och utbildning av specialistsjuksköterskor.

– Vi gör mycket men vi behöver göra ännu mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!