Kyrkan letar plats för de hemlösa

På många platser i landet sitter hemlösa romer från Rumänien och tigger. Det börjar bli kallt. Vintern är snart här på allvar. Nu funderar kyrkan i Västervik på vad man ska kunna göra för att lindra nöden.

Ber om hjälp. George sitter utanför Lidl i Västervik och tigger pengar. Hemma i Rumänien har han tre barn, varav den yngsta är fyra år.

Ber om hjälp. George sitter utanför Lidl i Västervik och tigger pengar. Hemma i Rumänien har han tre barn, varav den yngsta är fyra år.

Foto: Caroline Pettersson

Kallt2014-12-06 04:08

Utanför Lidl i Västervik träffade vi George under onsdagen. Han satt med sin mugg och tyckte det var kallt.

– Jag fryser, svarade han på vår fråga.

Han berättade att han och frun är här tillsammans. Hemma i Rumänen har de tre barn, den yngsta är fyra år om vi förstod honom rätt. Samtalet gick inte helt friktionsfritt, men med hjälp av ett översättningsprogram i mobilen och en begåvad kollega som talar lite rumänska kunde vi ändå få veta något om deras situation.

Birgitta Forsberg är diakon i Svenska kyrkan. Hon försöker nu få igång en verksamhet som kan göra livet lite lättare för de hemlösa som sitter utanför våra affärer. Hon letar efter en lokal där de kan sova.

– Jag har tittat lite på hur man löst situationen i Linköping med Crossroads och hoppas att vi kan samverka med kommunen på något vis, säger Birgitta Forsberg.

I Linköping slog många medborgare larm sedan man upptäckt att en stor grupp EU-migranter sovit under en bro vid Stångån, man fruktade och fruktar fortfarande att någon kommer att frysa ihjäl när kylan biter i med full kraft i vinter. Det fick Stadsmissionen i Linköping att agera. Crossroads heter Stadsmissionens projekt för EU-migranter och bygger på frivilligt arbete från en rad volontärer. Men de 20 platserna som man kan erbjuda räcker inte långt. Många tvingas fortsätta att sova utomhus. Hemlösa från Motala och Norrköping reser till Linköping och konkurrerar om en plats i värmen.

I Västervik är planerna bara i sin linda. Vare sig kyrkan eller kommunen har något klar bild av hur situationen ser ut i Västervik med omnejd.

– Nej, vi vet inte hur många de är, om det finns många barn eller var de bor. Det får vi försöka ta reda på, säger Birgitta Forsberg.

När affärerna stänger försvinner de hemlösa från gatubilden. Vart de tar vägen verkar inte någon veta bestämt. Enligt uppgifter till VT har de bott på flera platser, bland andra platser har en grupp bott på en rastplats i den södra delen av kommunen och utanför Gamleby.

– Vi bor i skogen, lite överallt, säger George.

Birgitta Forsberg berättar att de finns krafter inom kyrkan som är beredda att göra en frivillig insats. Hon har därför tagit kontakt med socialchefen Jörgen Olsson för att undersöka om kommunen på något vis kan samarbeta.

– Jag vet inte om vi kan gå in med någon stöttning. Men det är flera kommuner som har gjort det, säger Jörgen Olsson.

70 kronor om dagen

De EU-migranter som försörjer sig genom att tigga ihop till sitt uppehälle tjänar runt 70 kronor per dag. Det är en mycket liten summa som ska gå till försörjning för dem själva såväl som deras familjer. Det handlar därmed om en grupp individer som lever i extrem fattigdom och utsatthet. Det finns inga belägg för att tiggeriet är en del av organiserad brottslighet. Det rör sig helt enkelt om för lite pengar. För att kunna genomföra resan till Sverige är det däremot många som organiserar sig och reser i grupp, passar varandras barn och hjälper på så vis varandra.

Källa: Stockholms stadsmission

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om