Det tar en vecka och kostar runt sextio papp. Har du ekonomin, en hörna över och lusten och längtan efter en kakelugn så är det bara att slå till. Johan Lind är kakelugnsmakare i Stockholm och han ser en ökad efterfrågan.
– En kakelugn passar lika bra i slott som i koja. Det finns dem som vill ha den för att den är vacker, andra för att värma upp huset. Stilarna följer ju byggnadsarkitekturens ideal, så det är bara att välja en tidstypisk för huset där du bor.
Att sätta in en kakelugn är inget för hemmafixaren. Det krävs många års lärlingstid och yrkesutbildning för att ugnarna inte ska bli otäta, sneda och kanske till och med brandfarliga.
Först och främst behövs det ett stadigt golv, eftersom den färdiga pjäsen kommer att väga runt ett ton. Dessutom måste det av brandsäkerhetsskäl vara en betong- eller tegelvägg bakom kakelugnen.
– Om vi behöver förstärker vi med hjälp av avlastande balkar och konsoler. Och finns det ingen brandsäker vägg så murar vi upp en.
– Även på golvet framför ugnsluckan måste det finnas ett brandskydd. Parkettgolv måste skäras upp för att ge plats åt plåt eller sten, och sedan snyggt förslutas med en fris av samma trä och i samma stil, berättar Johan.
Sedan är det dags att börja bygga. Först gjuter Johan ett fundament, som en liten kaka, under eldstaden. Det kallas fotkakel och avslutas med en fotsims, som når upp ungefär till luckans nedre kant. Därefter bygger han upp kaklet skift för skift med kakelformarna. En balansakt som kräver tålamod och ett lätt handlag.
Ofta finns det ett dekorativt mittelband mitt på kakelugnen, sedan spjällskift och slutligen topp eller krok.
– Det är ett roligt jobb. Dels behöver man vara stadig på hand och lite pillig för att kunna ställa kaklet rätt. Dels måste man kunna göra grovjobbet; hugga tegelsten mot låret och bära tungt. Jag gillar båda sidorna, säger Johan nöjt och skrattar:
– Och så är jag lite av en perfektionist. Det är inte heller fel i det här yrket.