Men det är inte barn som lagt dem där. I varje fall inte nu. Istället har de grävts upp av en maskin som arbetar med målet att göra lekplatsen säkrare. Det är företaget Sandmaster Skandinavien AB som utför arbetet, på uppdrag av områdets bostadsrättsförening. Maskinen renar sanden och gör den mjukare, vilket ska förhindra att lekande barn skadar sig om de ramlar.
– Vi jobbar framför allt åt kommuner och kommunala bostadsbolag, säger Mats Svensson, area manager på företaget.
För Västerviks kommun har de visat hur de arbetar, men inte blivit anlitade att utföra något uppdrag.
– De är positiva, men tycker att det saknas pengar.
Mats menar att pengabristen egentligen borde ses som en anledning att utföra rengöringen, eftersom att en lekplats som inte underhålls tillslut kommer behöva få sin sand utbyt. Och det är dyrare än rengöringen är.
Huvudsyftet med rengörningen är att skydda barnen.
– Färsk statistik visar att det sker 42 olyckor i Sverige varje dag, berättar Mats.
De allra flesta olyckor beror på att sanden är för hård, vilket exempelvis resulterar i hjärnskakningar och brutna handleder. Därför gör maskinen så att sanden blir mjukare, samtidigt som föroreningar ned till ett djup av 40 centimeter tas bort. Maskinen får med sig allt som är större än 5 millimeter.
När VT besöker Jurastigen har rengöringen än så länge resulterat i att kottar, stenar, grenar och leksaker tagits bort från sanden. Johan Strand och Erik Rylander som jobbar med rengöringen på Jurastigen berättar att det är ungefär så det brukar se ut i bostadsområden. På andra lekplatser, i stadsparker till exempel, hittar de ofta glas, spik, skruvar och andra vassa föremål.
– En gång hittade vi ett armeringsjärn, minns Erik.
I bostadsområden är kattskit och kottar allra vanligast.
Mats, Johan och Erik bor alla i Västervik. Men under säsongen, från mars till oktober, befinner de sig sällan här.
Har ni själv några lekparksminnen som sandrengöringen påminner er om?
– Lukten som kommer upp när vi rengör känner jag igen från lekparker när jag var liten, säger Mats.
Att rengöra lekparker på det här sättet har blivit vanligare. Men det är inte alls lika vanligt i Sverige som i andra delar av norra Europa, exempelvis Tyskland.