Han finns överallt året runt, men de flesta ser honom bara under årets sista månader. Han står i fönstret som en prydnadsgestalt, besöker gårdar eller marknader och går runt och pratar med barn. För att slutligen knacka på dörren bärandes på en säck full av julklappar – om barnen varit snälla alltså. I dag är det Tomtens stora dag, men han är inte sysslolös resten av året heller, berättar en rutinerad Tomte för VT några dagar före julafton, i en paus från det sista bestyren innan den stora dagen.
– Veckorna före jul kontrollerar jag att barnen varit snälla, det är därför jag syns mer bland barnen då.
Resten av året kan han dock synas också, fast det är inte alla som märker det då, menar han.
– Om en barnvagn eller cykel står åt fel håll kan det vara Tomten som varit där.
Året börjar med att Tomten lär sig var alla barnen bor, tar emot önskelistor och fixar julklappar. Han beskriver sig själv som varm, go och snäll.
– Tomten är alltid omtänksam. Tänker på andra och gör sitt bästa för att alla ska vara nöjda.
Det är också det som är det allra bästa med att vara Tomte, att göra andra glada.
– När man kommer till barnen som så länge har sett fram emot att träffa Tomten, lyser det i deras ögon, det är underbart att se den glädjen.
Men det är inte bara barnen som är glada.
– Alla blir glada av Tomten.
Men en del barn är väl rädda för Tomten?
– Nej, inga barn är rädda för Tomten. En del kan vara lite återhållsamma, framförallt när de är yngre, eftersom de inte känner Tomten än, men rädda är de inte.
Under åren som gått sedan Tomten började som tomtenisse har han knackat på i många stugor och träffat många människor.
– Och det finns ingen som inte välkomnar Tomten.
Faktum är att hela december är ett enda stort välkomnande för Tomten.
– När folk börjar julpynta, sätter upp tomtar i fönstren och lyser upp när Tomten syns, är det klart att jag känner mig välkommen.
Vilka Tomten besöker under julafton kan variera, eftersom han inte hinner besöka alla, utan tar hjälp av sina nissar. Men oavsett vilka stugor han besöker får han alltid nappar med sig hem, åtminstone från några barn.
– Det är alltid några som kommer fram till mig och säger ”nu har jag blivit för stor för nappen, så jag vill ge den till dig så kan någon av dina nissar få den”.
Tomten tänker efter en stund och konstaterar glatt att han uppenbarligen fungerar som en motivation för många barn. Otaliga är även gångerna som han bekräftat föräldrars åsikter om att det vore bra för barnen att äta mer, och sedan sett hur barnen blivit mer motiverade att äta.
När Tomten fixade sina första julklappar såg barnens önskningar givetvis lite annorlunda ut jämfört med i dag, men tankesättet är nog detsamma.
– Tror barn många gånger önskar sig och vill ha det de inte kan få. Men barn blir aldrig besvikna för att de inte fick det eller det, de får något annat istället och blir glada för det, berättar Tomten.
När Tomten delat ut alla klappar åker han hem till Tomtemor.
– Hon är otroligt förstående.
Och tur är väl det, för under julafton hinner Tomten knappt träffa Tomtemor. Men på juldagen kan Tomten vila ut, innan förberedelserna börjar inför nästa jul. Då finns han återigen överallt, precis som på julafton. Bor gör han också överallt.
– I sjöbodar, lador och under husen.
Men hans officiella hem är i den mytomspunna sjörövargrottan Henrikssnäs, dit ingen annan än Tomten hittar.