Allt dyrare julklappar

Svenska folket tenderar att köpa dyrare julklappar i år, jämfört med tidigare. Samtidigt är det fler som köper julklappar begagnat.

Populärt.  Irina Telisova och Rebecca Eriksson på Ur & Penn, visar upp en av de populäraste julklapparna nu: selfiepinnen.

Populärt. Irina Telisova och Rebecca Eriksson på Ur & Penn, visar upp en av de populäraste julklapparna nu: selfiepinnen.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Julhandeln2014-12-08 07:57

Enligt en undersökning från banken SBAB planerar var fjärde person att lägga mindre pengar på julklapparna i år. Det som sticker ut i undersökningen är priset för varje enskild julklapp. Undersökningen visar att det svenska folket i snitt planerar att lägga strax över 800 kronor på varje julklapp. Det är en ökning med 25 procent jämfört med föregående år. SBAB menar att möjliga anledningar bakom detta kan vara låga boräntor, jobbskatteavdrag och att börsen stiger. Undersökningen grundar sig på en enkät som genomförts på drygt 1000 personer i åldrarna 15-80 år. Personerna i enkäten uppges vara representativt valda avseende kön, ålder och geografi.

När VT är ute och kollar hur läget ser ut för julhandeln i Västervik, är Ann Ingbrand ute och handlar med ett av sina barn och ett av barnbarnen. Det är just barnen och barnbarnen som hon främst handlar julklappar till. För henne har julklapparna snarare blivit billigare än dyrare, i takt med att barn och barnbarn blivit äldre. Presentkort är en favorit när hon handlar julklappar.

– Det blir alla glada av.

Hon är ofta ute i sista stund med att köpa julklappar. Vid den här tiden på året brukar hon inte ha börjat handla julklappar.

– Men nu har jag redan börjat, säger hon.

Joline Pettersson är också ute och handlar i centrala Västervik. Hon har redan köpt de flesta julklapparna som hon planerar att köpa. Hittills har hon handlat alla julklappar över internet.

– Det är tur att internet finns, fast det är lite tråkigt också, att man gynnar de lokala handlarna mindre.

Det viktigaste när hon handlar julklappar är att det är något som hon tror kommer göra mottagaren glad.

– Jag vill inte få en önskelista och bara plocka av.

Åsa Löfgren, på Kappahl, berättar om en jämn ström av julhandlare hittills. Hon tror att julhandeln har blivit mer utspridd över tiden och att många börjar tidigare, jämfört med förr.

– Många berättar att de redan är färdiga.

På Ur & Penn i Västervik har man också märkt av att julhandeln dragit igång.

– Det är kul när det går lite snabbare och är mycket puls, tycker Rebecka Eriksson.

Hon uppger att julhandeln gör en märkbar skillnad för dem, eftersom de öppnade i år och nyligen fått fart på affären. Populärt bland julklappar är, förutom klockor, silversmycken och diamantringar, också selfiepinnen.

– Det är många som köper den i julklapp eller berättar att de önskar sig en sån.

På Busfrö har man sett en ganska stor skillnad i hur folk tänker när de handlar julklappar.

– För fyra år sedan var det många som sa att de inte visste om de kunde ge bort en begagnad sak i present, säger Stina Qubti på Busfrö.

Den kommentaren hörs allt mer sällan.

– Speciellt böcker och leksaker köper många i julklapp.

Kläder säljer man däremot mindre av under julhandeln.

– Förutom festkläder, det säljs mycket av, både på barn och dam-avdelningen.

När VT besöker Busfrö är Ebba Lindkvist och Julia Eriksson i butiken. De berättar att de ofta hittar presenter till familj och vänner när de är inne i just second hand-butiker. De tycker inte att det är konstigt att ge bort något begagnat.

– Det är bra, för då kan man få flera presenter, tycker Julia Eriksson.

– Dessutom gör man världen och klimatet en tjänst, säger Ebba Lindkvist.

Prognos över årets julhandel

Enligt en undersökning inför årets julhandel kommer svenska folket i snitt köpa 25 procent dyrare julklappar, jämfört med föregående år. Samtidigt planerar var fjärde person att lägga mindre pengar på julklappar i år.

De flesta köper julklappar till 3-6 personer. 32 procent köper julklappar till fler än 6 personer, och 19 procent köper till färre.

54 procent julhandlar både på nätet och i vanliga butiker. Drygt var tredje person, 35 procent, köper fortfarande alla sina julklappar i vanliga butiker.

6 procent avstår från att köpa julklappar och drygt fyra av tio kan tänka sig att ersätta julklappar med välgörenhet.

Källa: SBAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om