På Stadshotellet i Västervik är det traditionell julmat som gäller.
– Det mesta efterfrågas. Så vi kör på ett traditionellt, varierat julbord, säger Caroline Kaaling från restaurangen.
Vad som kommer gå åt mest är omöjligt att säga, det varierar från kväll till kväll. Men två saker går det aldrig åt mycket av längre: lutfisk och dopp i grytan. Därför har dessa båda rätter strukits från julbordet.
Vad händer med hälsotrenderna under julbordstiden?
– Folk är absolut mer medvetna nu. Men julbordet är rätt anpassat efter vanliga dieter, som LCHF. Det finns mycket protein och det går lätt att skippa kolhydraterna. Det är ganska nyttig mat på julbordet.
Hälsotrender verkar därför inte påverka julbordet i någon särskild riktning.
– Däremot går det åt mindre julgodis nu.
Även i restaurangen på Idö Skärgårdsliv ligger julbordets fokus på traditioner. Grisfötter och syltor är dock exempel på traditioner som inte förekommer på deras julbord nu. Heléne Nilsson från Idö berättar att den gravade laxen brukar vara populär. Hon tror att det främst beror på att den är hemlagad.
– Det är trendigt, många är noga med att det inte ska vara halvfabrikat.
Något som förvånade henne under årets första julbord var att det gick åt en ovanligt liten mängd potatis. Sötsaker är heller inte så populärt nu.
– Generellt äter folk inte lika mycket av det söta längre.
Heléne Nilssons tips till den som vill kunna äta så mycket som möjligt, och fortfarande må bra, är att äta blandat genom att ta en sorts mat i taget. Börja med sillen, fortsätt med övrig fisk, skaggenröror och ägghalvor. Ät därefter kallskuret, gå sedan över till det varma och avsluta med desserten. Att dessutom lägga upp maten i små portioner beskriver hon både som ett tips för att kunna äta allt man vill, och som en trend som de anammat på Idö.
Håkan Johansson, på restaurang Torget 1 i Gamleby, berättar att det som äts mest av är både traditionella rätter, som julskinka och revbensspjäll, och nyheter som deras enbärsgravade fläskfilé. Desserterna går däremot nästan aldrig särskilt bra på julbord, för folk är så mätta att de knappar orkar något sött.
– Och många börjar med varmrätten direkt. Det straffar sig ofta, lägger sig som en klump i magen.
amy.karlsson@vt.se