Gårdagens Uppdrag granskning på SVT tog upp det ökande antalet hatbrott mot muslimer i Sverige. I programmet beskrevs att antalet hatbrott mot muslimer och attentat mot muslimers samlings- och bönelokaler ökat under flera år.
Värst har situationen, enligt anmälningar som SVT granskat, varit under 2014. I programmet kopplas våldsdåd i omvärlden till det ökade antalet anmälningar där det finns islamofobiska förtecken. På flera orter har lokaler vandaliserats och även bombohotats. Under de två första veckorna 2015 anmäldes fyra händelser kring tiden för terrorattacken i Paris, enligt reportaget.
Brå (Brottsförebyggande rådet) visar att anmälningar av islamofobiska hatbrott ökat med 69 procent de senaste fyra åren.
Anwar Amro är imam på Islamiska kulturcentret i Västervik och tar emot i centrets lokaler vid Willy´s i Västervik. Här har man olika aktiviteter, bland annat fredagsbön och aktiviteter för familjer och medlemmar. Centret har cirka 500 medlemmar från olika delar av världen. Anwar Amro håller själv bland annat i studiebesök från skolklasser och leder fredagsbönen. Han säger att de muslimer han känner är trygga i Västervik men också att han inte får ta del av allting som händer.
– Självklart är det så att jag inte kan tala för alla muslimer i vår kommun, jag får inte höra allt och alla är inte med i vår förening men min bild är att det är tryggt att leva här, säger han.
Han menar att små orter har små problem men berättar också att det händer att medlemmar blir verbalt attackerade och antastade. Ett par fall har anmälts under de senaste åren och han uppskattar att han får höra om någon hotfull eller otrevlig händelse i månaden, som inte anmäls.
– För ett tag sedan var det någon som försökte köra på en kvinna på parkeringen vid Willy´s och en annan kvinna blev utsatt för hot och förolämpningar för att hon hade slöja på sig. Slöjan visar tydligt att man är muslim och det kan vara det som utlöser rasistiska attacker.
För några år sedan kastade någon in stenar genom fönster och sprayade bland annat hakkors på byggnaden men den senaste tiden har inget liknande hänt.
De senaste två åren säger han att situationen i Sverige har ändrats, tonen har hårdnat.
– Det har nog att göra med terrorattacker och extremister att göra. Det är ofta så, att den stora massan får lida för vad några extrema gör, även i andra sammanhang.
Vi pratar om bilden av islam i media.
– När man pratar om islam visas bilder på extrema grupper som gör fruktansvärda saker. De är på inget sätt representanter för vår religion, de är fanatiker. Det är det lilla extrema antalet som får representera den miljard muslimer som finns i världen och det blir fel bild.
– Hat föds av rädsla. De som är islamofober känner nog ingen riktig muslim utan har fått sin bild genom tv:n.
Han säger att del allra flesta har förståelse för att bilden är fel.
– I Västervik är det tryggt. Det jag oftast möter är nyfikenhet, både privat och på mitt jobb. Man är välkommen att ställa sina frågor, jag svarar gärna.
Han tror att just kommunikation och information är vägen framåt, men även en lyckad integration.
– Det finns så många missuppfattningar om islam men riktigt islam är fredens religion. Vi, samhället, kommuner, medborgare måste alla träffas och informera. Vi måste få fram en rättvis bild, en riktig bild av vår religion. Så kan också hatet besegras.