Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att anmälningar om utnyttjande av barn för sexuell posering mer än fördubblades mellan åren 2013 och 2014. Det tycker organisationen Rädda Barnen är mycket oroande och vänder sig därför nu till vuxenvärlden för att öka medvetenheten om hur barn använder sig av nätet.
Trots att anmälningarna fördubblats anses mörkertalet vara stort och de flesta som utsatts för övergrepp på nätet berättar det inte för en vuxen. Något som Ingalena Josefsson, ordförande för Rädda Barnen i Västervik, känner igen från sina år som lärare i Västervik.
– När internet var ungt vet jag att flickor spelade in videofilmer på sig själva och lade ut på nätet. Det var i all välmening och en form av lek från flickornas sida men de fick erbjudanden från äldre män att träffas på ett hotell inne i Västervik.
Hon berättar att det inte var lätt för skoleleverna att hantera den situation som uppstod i och med kommunikationen med de äldre männen och det var inte alltid som man larmade någon vuxen.
– Jag tror att man belastar sig själv väldigt mycket i sådana situationer. Det kan vara så att man inte vill göra sina föräldrar oroliga.
Ingalena Josefsson menar att det är viktigt att vuxenvärlden uppdaterar sina egna kunskaper och försöker förstå hur barn använder internet.
– Det är över tio år sedan det här började bli ett problem och vi pratar fortfarande för lite om de här sakerna. Barn hittar ständigt nya forum och där hänger vi i vuxenvärlden inte alltid med.
Handboken ger enligt Rädda Barnen tips och råd för hur man som vuxen kan förhålla sig till barns användning av internet och hur man kan prata med barn i olika åldrar om de risker som finns på nätet. Boken innehåller även kunskap om sexuella övergrepp som skett på internet.
– Vi behöver dela nätet med våra barn. Det är en skyddsfaktor, säger Maria Schillaci, författare till #nätsmart och psykolog på Rädda Barnens centrum för barn och unga i utsatta livssituationer, i ett pressmeddelande.
I oktober hålls en öppen föreläsning av Maria Schilacci i Högsby som går på djupet med frågorna i handboken.
– Vi i Rädda Barnen Västervik har planerat att delta under föreläsningen, det är bestämt sedan länge. Sedan är tanken att vi ska hålla egna föreläsningar i ämnet.
Handboken är gratis och går att läsa direkt eller ladda hem från www.raddabarnen.se