Modulhus byggs i Ankarsrum

Det lutar åt att Ankarsrum blir den första ort där det byggs en ny typ av flyktingboenden.

Ankarsrum nästa! Goda kommunikationer spelade in vid valet av ort där det ska byggas enklare flyktingboenden.

Ankarsrum nästa! Goda kommunikationer spelade in vid valet av ort där det ska byggas enklare flyktingboenden.

Foto: Ulrik Alvarsson

Integration2015-06-10 16:36

För några månader sedan berättade VT att kommunledningen ville testa en ny modell av flyktingsboenden. Man ville bygga i mindre skala – billiga husmoduler som kan skrivas av på kort tid, och som kan få nya användningsområden om tiderna och behoven blir annorlunda .

Poängen var att få ner kostnaden för de asylsökandes bostäder. Istället skulle pengarna användas för kringprojekt som kan ge de boende en mer meningsfull fritid och underlätta integration.

Då ville kommunen inte peka ut var man ville bygga boendena.

Nu har frågan utretts och det pekar mot att Ankarsrum blir första ort. I nästa vecka ska kommunstyrelsen ta beslut.

– Vi har gått igenom förutsättningarna i kommunens tätorter, berättar kommundirektör Carl-Magnus Mårheden, och räknar upp kriterierna:

* Man har diskuterat med barn- och utbildningsförvaltningen. På vilka orter finns det lokaler och resurser att ta emot fler barn?

* Lediga tomter. Var finns det byggfärdiga tomter där det är lätt att koppla in el, vatten och avlopp?

* Föreningslivet. En viktig byggsten i modellen är att det finns ett levande föreningsliv på orten. Man hoppas kunna starta samarbetsprojekt där föreningarna hjälper nyanlända in i det svenska samhället.

* Kommunikationerna. Det ska gå lätt att ta sig med allmänna kommunikationer till större orter.

Valet föll på Ankarsrum. I mötesunderlaget framgår att Överum och Gunnebo funnits med i diskussionerna också. I Ankarsrums fall nämner man att det finns flera arbetsgivare på orten, och att den har goda kommunikationer både med Västervik och Vimmerby.

tisdagen den 16 juni kommer ett informationsmöte att hållas i Ankarsrum där man berättar om planerna.

– Projektet följs med intresse av Migrationsverket. Där finns ett intresse av att kunna skriva långsiktiga avtal med svenska kommuner. Där man kan sänka kostnaderna för boendet och istället sätta in resurserna på integration, säger Carl-Magnus Mårheden.

I dag görs inga större insatser utöver boende och uppehälle för dem som väntar på asyl. Samtidigt vet man att ju tidigare insatser görs för att de nyanlända ska komma in i det svenska samhället ju större är sannolikheten att integrationen blir framgångsrik. Dessutom får 80 procent av de asylsökande uppehållstillstånd i Sverige så småningom.

Verksamheten i Ankarsrum kommer att bli på försöksnivå. Carl-Magnus Mårheden vet inte exakt hur många platser man kommer att bygga – men säger att det kan bli nivån runt 50 platser.

Det har diskuterats hur ekonomiskt det egentligen är att bygga den här typen av provisoriska boenden. Vad vet ni om kostnaden?

– Vi gör en upphandling just nu. Vi vet mer när den är färdig, säger Mårheden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om