Tillsammans genomför spanskkurser på Ellen Keyskolan och Västerviks gymnasium just nu ett projekt med fokus på integration och mångfald. Under två veckor har högstadieeleverna arbetat med Spaniens provinser och fördjupat sig i landets kulturella mångfald. Samtidigt har gymnasieeleverna lärt sig mer om Maya, Inca och Azteca civilisationerna före Christofer Columbus ankomst till Amerika, samt hur det engelska språket har påverkats sedan dess.
Under måndagen träffas eleverna från de båda skolorna för att utbyta kunskaper med varandra. Att de träffas just under onsdagen beror på att Columbus ska ha anlänt till Amerika den 12 oktober, vilket firas runt om i de spanska provinserna.
– Det ska bli kul att höra hur spanskeleverna på gymnasiet jobbar, säger Signe Klein, från Ellen Keyskolan när de just samlats på Västerviks gymnasium för den gemensamma undervisningen.
Just det, att eleverna från nian får möjligheten att komma till gymnasiet och få en inblick i hur det är där, är ett av målen med projekten. För många av eleverna blir detta deras första besök på gymnasiet, berättar läraren Nelson Munoz, från Ellen Keyskolan.
– Och nu när det är så mycket integration vill vi uppmärksamma fördelar och nackdelar utifrån vår historia, säger Aracely de Bech, lärare på gymnasiet.
När spansklärarna Nelson Munoz, Rocio Perez (från Ellen Keyskolan) och Aracely de Bech (från gymnasiet) hälsat dem välkomna delas de in i tre grupper. I dessa grupper genomförs sedan tre olika aktiviteter: undervisning av gymnasieeleverna, tipspromenad med frågor som gymnasieeleverna skrivit, samt filmvisning angående Columbus ankomst till Amerika.