Stort engagemang för majblomman

Under förra veckan började årets version av Majblomman att säljas. Intresset för insamlingen är fortfarande stort, framförallt på landsbygden.

Engagemang. Sylvester Rydén och Charlotta C. Wessman är båda engagerade, på sitt sätt. - Det är bara att gå fram och fråga, det är inte alls jobbigt, säger Sylvester Rydén.

Engagemang. Sylvester Rydén och Charlotta C. Wessman är båda engagerade, på sitt sätt. - Det är bara att gå fram och fråga, det är inte alls jobbigt, säger Sylvester Rydén.

Foto: Andreas Johansson

Insamling2015-04-20 04:00

Majblomman är en vårtradition i Sverige. Varje år säljer skolbarn och barn som är engagerade i föreningar den lilla blomman och pengarna går till barn i familjer som behöver ekonomiskt stöd.

I Västervik har den lokala föreningen funnits sedan 1987. Varje år säljer de, med barnens hjälp, för cirka 130 000 kronor. Pengar som efter uppdelning (se faktaruta) går till de som sökt ekonomisk hjälp.

Marie Eriksson är ordförande i Västerviks majblommeförening. Hon berättar att intresset fortfarande är stort, men att det bygger på att främst lärare i skolorna engagerar sig.

– Det handlar också om att de berättar om varför man ska sälja majblommor. Men det är ofta svårt att hinna med, säger hon.

Man hjälper lokalt. Det handlar om ekonomiskt stöd till familjer som inte har råd med exempelvis glasögon, nya kläder vid terminsstart eller någon utflykt eller resa under sommaren.

– Pengarna går till sådant som de flesta familjer ser som självklart men som andra helt enkelt inte har råd med.

Det är ett 30-tal ansökningar som beviljas varje år. En familj kan bara söka en gång per år.

– Ofta ansöker familjen själv eller någon inom skolvärlden som märkt att behovet finns.

I kommunen finns tre föreningar Västervik: Tjust och Västra Ed. Margareta Gambe är ordförande i Västra Ed. Där är det eleverna på Ringeltaubska skolan som säljer, i år är de tolv barn.

– Det är ett ganska stort intresse men få som söker pengar, säger hon. Förra året sålde barnen mer än året innan.

Charlotta C. Wessman är ordförande för majblommeföreningen i Tjust, den sköter största delen av landsbygden. Trots färre skolor i dag än för ett par år sedan, säljer eleverna lika bra som förut.

– Det är en tradition här och det finns ett stort intresse och engagemang. Många av barnen ser det som ett tidigt sommarjobb, som hjälper andra.

Barnen säljer för ungefär 100 000 kronor varje år. Det är ett tjugotal familjer som får ta del av pengarna, de går till olika läger, till aktiviteter, till examenskläder och annat.

– För många handlar det om att kunna vara med på det som andra kan vara med på. För dem betyder den här hjälpen allt. Det handlar ofta om cirka 500 kronor som behövs för att få lite extra någon gång.

Sylvester Rydén är en av dem som säljer.

– Det är kul och jag gör det för att hjälpa. Det är enklare i början, när inte alla har köpt.

Han siktar på två hela väskor.

– Då har jag samlat in 2 800 kronor, det skulle kännas bra!

Majblommor

1907 bildades Förstamajblommans Riksförbund, det byter senare namn till Majblomman.

Från början syftade Majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka.

Vanligen går tio procent av försäljningen till eleven själv, tio procent till klasskassan. Eller så går allt till klasskassan. Varje klass gör som den vill.

Resten går till föreningen, den delar ut pengarna som blir över efter att den centrala organisationen fått betalt för blommor och administration.

Förra året sålde de tre föreningarna i kommunen för 258 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om