Sista lÄngfilen tillverkad

Arla har tillverkat sin sista lÄngfil. Mejeriet i Sundsvall, som funnits sedan 1948 enligt Sundsvalls Tidning, stÀngde pÄ söndagen.

Framöver fÄr mjölken fraktas frÄn Stockholm för att nÄ konsumenterna i norr.

Framöver fÄr mjölken fraktas frÄn Stockholm för att nÄ konsumenterna i norr.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat2023-05-08 01:38

Produktionen flyttar till KallhĂ€ll utanför Stockholm, men lĂ„ngfilen – som lanserades 1965 med en "mild syrlighet och sammanhĂ€ngande, lĂ„ng konsistens" – följer inte med.

"NÀr det gÀller LÄngfilen sÄ Àr det en produkt som tyvÀrr inte efterfrÄgas av sÄ mÄnga konsumenter lÀngre", sade mejerichef Jörgen Thunholm tidigare i ett pressmeddelande.

Orsaken till att mejeriet lagts ned Àr förÀndrade konsumtionsmönster dÀr kunderna köper allt mindre mjölk och filmjölk, de tvÄ produkter som mejeriet i Sundsvall frÀmst producerat.

Även den lokala JĂ€mtlandsmjölken gĂ„r i graven, dĂ„ det enligt Arla inte vore ekonomiskt försvarbart att sĂ€rskilja mjölken. De omkring 40 mjölkbönder som levererar till mejeriet i dag kommer i stĂ€llet att leverera mjölk till KallhĂ€ll eller till osttillverkningen i Östersund.

Omkring hÀlften av de omkring 70 anstÀllda pÄ Arla i Sundsvall blir kvar, pÄ distribution och kyllager, enligt tidningen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!