Produktionen flyttar till KallhĂ€ll utanför Stockholm, men lĂ„ngfilen â som lanserades 1965 med en "mild syrlighet och sammanhĂ€ngande, lĂ„ng konsistens" â följer inte med.
"NÀr det gÀller LÄngfilen sÄ Àr det en produkt som tyvÀrr inte efterfrÄgas av sÄ mÄnga konsumenter lÀngre", sade mejerichef Jörgen Thunholm tidigare i ett pressmeddelande.
Orsaken till att mejeriet lagts ned Àr förÀndrade konsumtionsmönster dÀr kunderna köper allt mindre mjölk och filmjölk, de tvÄ produkter som mejeriet i Sundsvall frÀmst producerat.
Ăven den lokala JĂ€mtlandsmjölken gĂ„r i graven, dĂ„ det enligt Arla inte vore ekonomiskt försvarbart att sĂ€rskilja mjölken. De omkring 40 mjölkbönder som levererar till mejeriet i dag kommer i stĂ€llet att leverera mjölk till KallhĂ€ll eller till osttillverkningen i Ăstersund.
Omkring hÀlften av de omkring 70 anstÀllda pÄ Arla i Sundsvall blir kvar, pÄ distribution och kyllager, enligt tidningen.