Raviolin och fiskbullarna gick ut i fjol, pastapaketen Àr dammiga. Lika bra att kasta, eller? Nej, maten vi bunkrade för nÄgra Är sedan gÄr för det mesta fortfarande bra att Àta.
Först och frÀmst ska man inte stirra sig blind pÄ bÀst före-datum, förklarar Jonas Toljander, som Àr risk- och nyttovÀrderare pÄ Livsmedelsverket.
ââDet har inget att göra med om maten gĂ„r att Ă€ta eller inte, utan Ă€r mer en kvalitetsmĂ€rkning frĂ„n tillverkaren. Fram till det datumet kan du förvĂ€nta dig att produkten behĂ„ller sin ursprungliga kvalitet, med smak, lukt, fĂ€rg och konsistens.
ââMen konserver och torrvaror kan vara Ă€tliga mĂ„nga Ă„r efter bĂ€st före-datum.
Det Àr inte heller farligt att Àta mat ur en bucklig konservburk sÄ lÀnge den Àr tÀt. Men om den Àr otÀt kan det ha vÀxt bakterier i den, eller ha kommit in syre som gjort att tenn löst ut frÄn insidan vilket kan ge magbesvÀr.
Kan hÀrskna
Precis som för annan mat Àr det titta, lukta, smaka som gÀller. Men det kan hÀnda att maten smakar illa Àven om det inte direkt Àr farlig att Àta. Fett i kött kan hÀrskna, Àven om det ligger i en konservburk eller i frysen.
ââDet Ă€r inte en mikrobiologisk process utan en kemisk process och gör att det smakar illa. DĂ„ kan man ju lĂ„ta bli att Ă€ta det.
Utöver konserver och torrvaror brukar saft och sylt ocksÄ ha lÄng hÄllbarhet.
ââKöpekonserver hĂ„ller vĂ€ldigt lĂ€nge, Ă€ven hemgjorda konserver kan hĂ„lla lĂ€nge om man har gjort dem pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt.
Jonas Toljander understryker att det Àr viktigt att man följer beprövade recept nÀr man gör egna inlÀggningar. Nyligen uppmÀrksammade Livsmedelsverket att det pÄ nÀtet finns flera recept pÄ oljeinlÀggningar som kan orsaka den livshotande förgiftningen botulism.
FrÄga om förvaring
Vissa varor har i det nÀrmaste obegrÀnsad hÄllbarhet, till exempel honung och torr pasta. Men det Àr ocksÄ en frÄga om hur man förvarar matvarorna.
ââFör mĂ„nga konserver och torrvaror kan man förlĂ€nga hĂ„llbarheten om man hĂ„ller dem torrt och svalt. DĂ„ hĂ„ller de bĂ€ttre Ă€n om det Ă€r fuktigt och varmt.
Ett generellt rÄd för att hÄlla maten i prepperförrÄdet uppdaterad Àr annars att köpa sÄnt du Àter i vanliga fall sÄ att du kan rotera varorna.
ââDĂ„ kan du anvĂ€nda det du har. Du tar de Ă€ldsta konserverna först och fyller pĂ„ med nya frĂ„n affĂ€ren.