Fler ska testas i Japan

Människor i Japan ska testas för coronaviruset i högre utsträckning. Nu träder privata kliniker in för att lätta på bördan för den offentliga vården, och nya teststationer med "drive-through"-upplägg planeras.

Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.

Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.

Foto: Kiyoshi Ota/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-18 09:05

Beslutet att utöka testandet kom i samband med att premiärminister Shinzo Abe tidigare i veckan utökade ett nödläge till att gälla hela landet, och varnade för en växande belastning på vården. Han sade att testanläggningar nu ska byggas upp med hjälp av regionala organisationer.

– Om hemläkare anser att provtagning är nödvändig kommer tester att göras på dessa platser och skickas till privata företag.

– Då kommer bördan på den offentliga vården minska.

Flera privata kliniker i Tokyo har tagit på sig att undersöka personer som kan misstänkas ha smittats med coronaviruset och genomföra tester.

– Det här är för att förhindra att vårdsystemet rasar. Alla behöver sträcka ut en hjälpande hand. Annars skulle sjukhusen braka ihop, säger Konoshin Tamura vid en organisation för allmänläkare i Tokyo-stadsdelen Suginami.

I staden Chiba har "drive-through"-testning inletts och flera andra städer planerar att följa efter.

– Det är tydligt att vi kommer att se fler och fler patienter som behöver testas. Det här är ett av våra sätt att utöka, säger en talesperson i Chiba.

Sammanlagt har över 200 dödsfall i sviterna av coronaviruset registrerats i landet, där Tokyo är hårdast drabbat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!