"Man bryr sig om varandra på landet"

Flera av orterna på Västerviks landsbygd växer. Bostadsbolaget Dalringen i Gunnebo har inga tomma lägenheter – snarare tvärtom.Mikael Dahl på fastighetsbolaget menar att intensiva kampanjer, riktade framförallt till personer runt pensionsåldern, har gett effekt.

Den pensionerande prästen Claes-Göran Thorell har bott i Hallingeberg i över 30 år. Han tror att man bryr sig med om varandra på landsbygden än i större städer.

Den pensionerande prästen Claes-Göran Thorell har bott i Hallingeberg i över 30 år. Han tror att man bryr sig med om varandra på landsbygden än i större städer.

Foto: Anders Steiner

inflyttning2015-02-22 04:03

– Vi lockar bland annat med flera fria hyresmånader för den som flyttar hit, vilket har visat sig fungera väldigt bra.

Enligt befolkningssifforna från SCB har Gladhammar – Västrums församling ökat mest. Med 47 personer i inflyttning toppar församlingen listan på orter med inflyttning. Tätt efter kommer Hallingeberg, med 26 nyinflyttade.

Mikael Dahl tycker att det finns en positiv anda i Gunnebo – och att många verkar trivas på orten.

– Jodå, det tycker jag. Vi har ju till exempel affären här som fungerar som en mötesplats och träffpunkt. Jag har uppfattningen att folk trivs med att bo här i alla fall.

De senaste åren har det inte varit några problem att lägenheter uthyrda.

– Det många hyresgäster säger är att de tycker om lugnet här. Det kan man absolut förstå, det är nära till både skogen och vattnet. När det gäller vilka som flyttar hit är det väldigt blandat tycker jag, både barnfamiljer och pensionärer och nu senaste tiden en del nyinflyttade Syrier, säger Mikael Dahl.

De flesta Gunnebobor som är ute just den här fredagen har bott på orten i många år. Ett undantag är Peter Hoffman, som är relativt nyinflyttad. Han har bott i Gunnebo i fyra år.

Han sitter tillsammans med sitt vanliga gäng i kafédelen till affären. Det är Gunnebos självklara mötesplats, där "gubbarna" som de kallar sig själva, samlas för en kopp kaffe och prat varje förmiddag.

– Nästan varje dag förutom på söndagar träffas vi här och snackar skit en timme eller två. Jag trivs i Gunnebo.

Hårfrisörskan Yvonne Kristiansson är en av de mer inbitna Gunneboborna. Hon har bott i Gunnebo i stort sett hela livet.

– Jag håller ju inte koll på alla precis, men visst det blir ju att man känner varandra. Jag tror inte att det ligger någon dör hemma utan att den personen saknas, som man hör om i storstäderna ibland. Det tror jag inte skulle hända här. Det tycker jag är positivt.

Kunden Gun Weidinger har bott i Gunnebo sedan 1955.

– Det bästa med Gunnebo? Det är väl folket här. Man känner de flesta och det är nära till natur och fina omgivningar.

Bostadsbolaget i Västervik ser också en trend i flyttströmmarna till landsbygden. I bland annat Aknarsrum är det inga problem att få lägenheter uthyrda, berättar VD:n Sven-Åke Lindberg .

– Det är ganska populärt att bo där ja. I just Ankarsrum har vi haft en rätt så stor efterfrågan i några år. Annars är Västervik med framförallt stor omflyttning, det vill säga personer som bor i villa säljer huset och flyttar till lägenhet. De står för den största delen skulle jag säga, säger Sven-Åke Lindberg.

Att det finns mycket positivt i livet på landet är det inte bara Gunnebobor som tycker. Claes-Göran Thorell, som verkat som präst i Hallingeberg och bott där i över 30 år, tycker att landsbygden har många fördelar.

– Det är väldigt svårt att peka på bara en eller ett par positiva saker men jag tycker absolut att man tar hand om varandra bra på landsbygden. Man hälsar på folk och känner till varandra. Som boende på en liten ort ingår man i ett sammanhang på ett sätt som man nog inte gör i stan, tror Claes-Göran Thorell.

– Det tycker jag positivt i alla fall.

Befolkningsutveckling Gunnebo 1960 och framåt

1960: 1 282

1965 1 289

1970: 1 511

1975: 1 412

1980: 1 366

1990: 1 226

1995: 1 130

2000: 1 013

2005: 989

2010: 938

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om