Startskott för årets influensavaccin

Nu har årets influensavaccinationer startat. Sedan i tisdags kan länsborna vaccinera sig vid såväl landstingets hälsocentraler som privata läkarmottagningar. Men än lär det dröja innan influensan tar fäste i landet.

Influensavaccineringen är gratis för bland andra äldre, gravida och kraftigt överviktiga.

Influensavaccineringen är gratis för bland andra äldre, gravida och kraftigt överviktiga.

Foto: Elin Lundholm

Influensa2013-10-16 13:28

I år innehåller vaccinet skydd mot de tre typer av influensa som väntas få störst spridning under vinterhalvåret - en variant på förra årets virus, liknande Hongkonginfluensan, svininfluensan samt en smitta kallad influensa B.

Vaccinationen är gratis för ålderspensionärer, gravida i senare hälften av graviditeten, kraftigt överviktiga samt personer med kronisk hjärt- eller kärlsjukdom. Dessa anses löpa ökad risk att drabbas av influensan eller få svåra komplikationer om de blir sjuka.

Övriga som önskar vaccinera sig får betala 160 kronor.

Länets smittskyddsläkare Claes Söderström vill starkt rekommendera personer i riskgrupperna att ta vaccinet då det finns få medicinska åtgärder som ger lika stor hälsonytta som influensavaccination till äldre eller personer som har nedsatt hjärt- och/eller lungfunktion.

För en yngre pensionär, cirka 65 till 75 år, är skyddseffekten av vaccinet uppemot 80 procent. Men även om den avtar ju äldre man blir anser Claes Söderström att det kan vara betydelsefullt även för de allra äldsta att ta vaccinet.

– Ju äldre man är, desto mer ökar risken för komplikationer om man blir sjuk, säger han.

För kraftigt överviktiga och gravida är det främst svininfluensan som kan vara farlig och därför rekommenderas att även de vaccinerar sig.

Yngre och medelålders människor som är friska för övrigt kan däremot avstå.

– Jag ser inga medicinska skäl till att de ska vaccinera sig. Däremot kan det ju finnas andra anledningar, som att man ska ut och resa och inte vill bli sjuk. Eller att man kommer i kontakt med folk ur riskgrupperna och vill undvika att smitta dem, säger Claes Söderström.

Än har inte influensan kommit till Sverige. Hittills har bara ett enda fall konstaterats, och det verkar vara ett så kallat "importfall", där den drabbade blivit smittad i Sydeuropa.

– Man räknar med att årets influensa tar fart ordentligt kring jul- och nyårshelgerna och når sin höjdpunkt i februari-mars, säger Claes Söderström.

I år är det vaccinet Vaxigrip som kommer att ges och landstinget har köpoption på 34 000 doser.

I Västerviks kommun erbjuder flera hälsocentraler och läkarmottagningar öppna mottagningar på eftermiddagar och kvällar för att under oktober och november för att så många som möjligt ska ha möjlighet att vaccinera sig. Det går också att boka tid på respektive mottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om