Krögarparet satsar vidare – men möter utmaningar: "En jättegrej"

Katarina Svensson och Marcus Höglund lärde sig mycket av sitt första år ute på Idö. Nu samlar de kraft för årets sommarsäsong, och blickar samtidigt framåt till vad Idö kan bli i framtiden. Utmaningarna stavas logistik, hamnen och avloppet.

Katarina Svensson och Marcus Höglund här i den nygamla restaurangdelen. Hantverkarna fick sova över på ön för att hinna få klart allt inför midsommarfirandet. Inglasningen, där det tidigare stog ett partytält, är ett steg i linje med att förlänga skärgårdssäsongen.

Katarina Svensson och Marcus Höglund här i den nygamla restaurangdelen. Hantverkarna fick sova över på ön för att hinna få klart allt inför midsommarfirandet. Inglasningen, där det tidigare stog ett partytält, är ett steg i linje med att förlänga skärgårdssäsongen.

Foto: Robert Preusse

Idö2024-07-06 06:00

När vi mötte upp paret ifjol var de i full färd med att förbereda för första sommaren som entreprenörer på Idö. 

– Vi har lärt oss massor, säger Katarina med ett leende på läpparna och tillägger:

– Vi slängde ut oss i en bransch ingen av oss riktigt kunde.

undefined
"Vi startade det här projeket i hopp om att kunna ha något gemensamt och umgås mer. Men det har blivit så mycket jobb så i dag har vi tur om vi hinner få en dag ihop per vecka", säger Katarina. Paret tillägger dock att projekt Idö stärkt deras relation.

Med regelbunden färjetrafik så kan det verkligen "smälla till" uppe på restaurangen när nyfikna besökare letat sig ut till yttre delarna av Tjust skärgård. En nyckelfaktor på Idö är att omge sig av bra folk, som paret beskriver det.

– I år har vi därför tagit höjd och anställt flera personer på restaurangen.

Restaurangen har även gjorts mer robust mot vädret som snabbt kan slå om. Den nya inglasade delen, där det tidigare stod ett partytält, är ett första steg på att förlänga säsongen.

– Vi hoppas kunna få hit besökare även efter sommaren, säger Marcus.

undefined
Linnéa Fisk, 21, kommer från Värnamo och gör sin första sommar som servitris på Idö. Hon trivs bra på ön och beskriver att hon blev helt begeistrad av utsikten över fjärden när hon kom dit första gången.

Vad har ni lärt er kring utmaningarna med att driva krog ute i skärgården?

– Logistiken. Det är inte bara att gå runt hörnet och köpa nytt om man får slut på någonting. Det har ju hänt att man fått slänga sig i båten för att åka in och köpa sylt på Maxi, säger Katarina.

Tilläggas ska är att paret beskriver sig som mycket mer än bara en skärgårdskrog. Mycket möda har lagts ner på att rusta upp hamn, restaurang och besöksboden.

Ett år in på den nya verksamheten. Vad ser ni att Idö är om tio år?

– En bra, säker gästhamn med full service, förklarar Marcus.

undefined
Hamnen ska rustas upp och bli mer välkomnande för fritidsbåtsgäster och folk som kommer med färja. Ett nytt trädäck planeras här nedanför Marcus, liksom en ny anläggningsplats för färjorna.

Gällande säkerhet så är det inte så att gästhamnen i dag är osäker. Däremot är Idös hamn känd för att vara svårnavigerad. Paret hoppas kunna röja undan på botten och göra om utformningen på befintlig brygga för att göra det bekvämare för båtgäster att komma in.

– Vi vill att hamnen ska vara känd för att vara enkel istället. En ombyggnation skulle även underlätta så att vinden ligger mindre på de som lagt till, säger Katarina.

De hoppas även kunna ordna med övernattningsmöjligheter för den som vill ta sig ut i skärgården på egen hand men inte har någon båt att övernatta i.

undefined
Logistik är och A och O som skärgårdsentrepenör. Här är Marcus Höglund ifärd med att lämna sopor och plocka upp personal från fastlandet.

Vad är den största utmaningen för er expansion?

– Avloppet är en jättegrej. För att kunna expandera behöver vi få till en annan lösning för vatten och avlopp. Särskilt om vi vill bygga en septitank. Vi skulle vilja se att det läggs ett rör mellan Idö och Hornslandet för vatten och avlopp. Löser vi inte detta så stannar alla våra satsningar på sikt, säger Marcus.

undefined
Utsikt över Idöfjärden.
undefined
Idö beskrivs som ett alternativ för den som vill lägga till men inte ta sig in i stadshamnarna i Loftahammar och Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!