Det var den 8 september som den trädbevuxna ön plötsligt lossnade från sin plats flera hundra meter norr om nuvarande position i vattenområdet mellan sjöarna Kogaren och Långsjön. På sin väg söderut rev den med sig en flytbrygga, där två båtar låg förtöjda.
Ibland har den legat stilla, men när nordanvinden tar i, börjar den röra på sig igen. På mindre än två veckor har den förflyttat sig uppskattningsvis cirka 40 meter. Många undrar vad som händer om den fortsätter mot bron.
Joakim Jansson är räddningschef på Västerviks kommun.
– Läget är inte så än att det är en räddningstjänstfråga. Det är markägarens ansvar att hantera det, säger han.
Han tillägger samtidigt att han aldrig har varit med om något liknande. Han vet inte vilka tillstånd som krävs, om man ska göra något.
Jan-Olof Berg på Trafikverket är inne på samma linje. Han är osäker på om man ens får ta sönder ön; vad som gäller rent juridiskt och miljömässigt.
När vi når honom på telefon, är han på väg till Hummelstad för att med egna ögon skapa sig en bild av läget med den drivande ön.
– Det går kanske att säkra upp den och låsa den på något sätt, om man gör det i tid, funderar han.
Men än så länge nöjer sig Trafikverket med att bevaka utvecklingen på lite avstånd.
– Vi har inte mandat att göra något. Det är först när den kommer in i vårt vägområde, fem–tio meter från bron kanske, som vi har juridisk rätt att göra något. Men innan dess lär den ha orsakat andra problem och dämt upp.