Skolverket ser brister i bussutbildning

Skolverket anser att det finns brister i yrkesförarutbildningen och krÀver att 540 000 kronor betalas tillbaka. "Vi vet inte vad som hÀnt, vi fÄr gÄ till botten med det".

Rektor Aina Kalle stÄr helt frÄgande inför Skolverkets uppgifter att det finns brister i yrkesförarutbildningen. "Vi fÄr gÄ till botten med det".

Rektor Aina Kalle stÄr helt frÄgande inför Skolverkets uppgifter att det finns brister i yrkesförarutbildningen. "Vi fÄr gÄ till botten med det".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-10-24 18:00

Det sÀger Aina Kalle, rektor pÄ Hultsfreds LÀrcenter, som överrumplades av beskedet att Skolverket anser att det finns brister i utbildningen till busschaufför, som avslutades för nio personer i vÄras. Och dÀr Vimmerby och VÀsterviks kommuner Àr samverkanskommuner.

Beslutet grundas pÄ kontroller som konstaterar att eleverna inte fÄtt det arbetsplatsförlagda lÀrande (APL), som Àr ett villkor för att fÄ statsbidrag.

– Vi har erbjudit sĂ„ kallad APL och flera av kursdeltagarna har ocksĂ„ fĂ„tt jobb pĂ„ sina praktikplatser, sĂ€ger Aina Kalle. SĂ„ vi vet inte vad som hĂ€nt, vi mĂ„ste gĂ„ tillbaka och titta pĂ„ om det möjligen handlar om vĂ„rt sĂ€tt att redovisa. Vi behöver tid för att förstĂ„ vad som hĂ€nt.

Det som ocksÄ gör henne fundersam Àr att 28 av 32 kommungrupper, som totalt omfattar 240 kommuner, berörs av Äterkravet. För Hultsfreds kommuns del rör det sig om 540 000 kronor och sett över hela landet krÀver Skolverket tillbaka 15 miljoner kronor.

– Det lugnar att vi inte Ă€r ensamma, det kĂ€nns konstigt om alla vi gjort fel, tillĂ€gger hon.

Det rör sig om mycket pengar, hur tÀnker du kring det?

– Det Ă€r pengar vi inte har, de har ju anvĂ€nts i utbildningen. En sĂ„dan summa fĂ„r man inte fram över en natt. SĂ„ det fĂ„r vi fundera strategiskt kring.

Hur orolig Àr du att ni gjort fel?

–Jag kĂ€nner mig trygg i att vi kommer gĂ„ till botten med det och finns det brister i utbildningen eller vĂ„rt sĂ€tt att redovisa fĂ„r vi lĂ€ra av det.

Karta: Hultsfred
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!