Skolverket ser brister i bussutbildning

Skolverket anser att det finns brister i yrkesförarutbildningen och kräver att 540 000 kronor betalas tillbaka. "Vi vet inte vad som hänt, vi får gå till botten med det".

Rektor Aina Kalle står helt frågande inför Skolverkets uppgifter att det finns brister i yrkesförarutbildningen. "Vi får gå till botten med det".

Rektor Aina Kalle står helt frågande inför Skolverkets uppgifter att det finns brister i yrkesförarutbildningen. "Vi får gå till botten med det".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-10-24 18:00

Det säger Aina Kalle, rektor på Hultsfreds Lärcenter, som överrumplades av beskedet att Skolverket anser att det finns brister i utbildningen till busschaufför, som avslutades för nio personer i våras. Och där Vimmerby och Västerviks kommuner är samverkanskommuner.

Beslutet grundas på kontroller som konstaterar att eleverna inte fått det arbetsplatsförlagda lärande (APL), som är ett villkor för att få statsbidrag.

– Vi har erbjudit så kallad APL och flera av kursdeltagarna har också fått jobb på sina praktikplatser, säger Aina Kalle. Så vi vet inte vad som hänt, vi måste gå tillbaka och titta på om det möjligen handlar om vårt sätt att redovisa. Vi behöver tid för att förstå vad som hänt.

Det som också gör henne fundersam är att 28 av 32 kommungrupper, som totalt omfattar 240 kommuner, berörs av återkravet. För Hultsfreds kommuns del rör det sig om 540 000 kronor och sett över hela landet kräver Skolverket tillbaka 15 miljoner kronor.

– Det lugnar att vi inte är ensamma, det känns konstigt om alla vi gjort fel, tillägger hon.

Det rör sig om mycket pengar, hur tänker du kring det?

– Det är pengar vi inte har, de har ju använts i utbildningen. En sådan summa får man inte fram över en natt. Så det får vi fundera strategiskt kring.

Hur orolig är du att ni gjort fel?

–Jag känner mig trygg i att vi kommer gå till botten med det och finns det brister i utbildningen eller vårt sätt att redovisa får vi lära av det.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!