Riksvägen genom skogen

Hjorteds hembygdsförening arrangerar varje år två vandringar i trakten – vår och höst. I lördags valde ett 30-tal entusiaster att gå sex kilometer på den gamla riksvägen mellan Stockholm och Kalmar som går genom Hjorted socken.

Verkstad- Här vid Rosensfors tillverades och reparerade en gång i tidern cyklar.

Verkstad- Här vid Rosensfors tillverades och reparerade en gång i tidern cyklar.

Foto:

Höstvandring2015-09-05 15:00

Intresset brukar vara rätt stort för dessa vandringar. Föreningen har hållit på sedan 1970-talet. I våras var man ett 30-tal som gick på upptäcktsfärd i Yxered. I lördags var man ungefär lika många som gick på den gamla riksvägen, som en gång var den stora vägen genom landet.

Det var fler än undertecknad som slogs av tanken att den lilla krokiga skogsstigen vi vandrade på var 1600-talets motsvarighet till E 22! I dag kallas sträckan för Gamla Strandavägen och bjuder på rejäla backar som kräver sin man och kvinna.

– Vägen gick mellan Lunds by och Getterum där det fanns skjutshållarställen och gästgiveri, berättar Hasse Åkesson.

Hembygdsförenings ordförande Hasse Åkesson ledsagade sällskapet genom skogen och på små grusvägar. Åkesson är påläst och kan sin bygdehistoria. Han berättade för VT om den gamla sågen som låg vid samlingsplatsen vid Kvarnbo. Mjösjön, som förr hette Falsterboån, var en gång ett kraftigt rinnande vattendrag som var viktig för bygdens välstånd. Det var från den som järnbruket i Falsterbo fick sin kraft och den bidrog starkt till att familjen Tillberg kunde bygga upp sin stora förmögenhet.

I slutet av 1940-talet fanns där också ett sågverk på platsen och lite längre tillbaka fanns det till och med två. Men under de sista åren på 1940-talet var verksamheten blygsam. Sågen brann ner i maj 1949. Under de sista åren tillverkades mest lådämnen till Tändsticksfabriken i Västervik.

Efter en stunds vandring upp för en brant skogsbacke nådde vi en liten grusväg, omgiven av kalkhyggen. Det är stiftets skog som avverkades förra året.

– Det var en donation från början. Två systrar gav den katolska kyrkan marken på 1300-talet, berättar Fredrick Åhlin på väg mot första stoppet vid Rosenfors.

Väl där tog Hasse Åkesson ordet och berättade om torpet, dess historia och invånare.

– Minns ni Ivar i Fälla. Han sålde biljetter till fotbollsmatcherna förr. Han fanns när jag var liten och satt där och sålde biljetter tills jag blev vuxen.

Många instämde igenkännande. Vandrarna har nått mogen ålder. Ivars far hade en liten cykelfabrik där mitt ute i skogen. Han började med att reparera och fortsatte med tillverkning i mindre skala, berättade Hasse Åkesson innan sällskapet utan VT i hasorna försvann in bland bokar och tyska granar...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!