Motgång i rätten för betongfabriken i Hörtingerum

Det behövs en detaljplan för att betongfabriken i Hörtingerum ska få bygga en ny betongstation. Det menar mark- och miljödomstolen, som ger systrarna på grannfastigheten rätt i det senaste kapitlet i en utdragen rättsprocess.

Betongfabriken får avslag i mark- och miljödomstolen.

Betongfabriken får avslag i mark- och miljödomstolen.

Foto: Christer Andersson

Hörtingerum2024-10-19 08:00

Striden mellan betongfabriken och de två systrarna som äger grannfastigheten är en lång och snårig historia. Den senaste domen gäller ett bygglov för en ny betongstation på fabrikens mark som gavs 2022– ett bygglov som överklagades av systrarna. 

Länsstyrelsen avslog överklagandet, men deras beslutet överklagades till nästa instans, mark- och miljödomstolen. Domstolen gick på systrarnas linje och underkände bygglovet

Miljö- och byggnadsnämnden beviljade då ett nytt bygglov – som också det blev överklagat av systrarna. För att få bygglov på den här platsen behövs en detaljplan, hävdade de nu, vilket enligt kommunen inte har behövts. 

Den här gången gav länsstyrelsen dem rätt. Nu var det betongfabrikens ägare som överklagade till mark- och miljödomstolen, men det visar sig nu att man inte får något gehör för överklagan. Mark- och miljödomstolen avslår överklagan. Det behövs visst en detaljplan, menar man, och hänvisar till paragrafer i plan- och bygglagen som handlar om att förebygga olyckor med kemikalier. Om man ska ha en betongfabrik intill en verksamhet där man använder sprängmedel behöver det regleras i detaljplan, och det räcker inte med en bygglovsprövning eller förhandsbesked. 

undefined
Bergtäkten i Hörtingerum.

Jonas Johansson, vd för Betongproduktion i Västervik AB som äger betongfabriken, tycker att domstolen gör en märklig tolkning av lagtexten, och låter förstå att man kommer överklaga. 

– Det här finns all anledning att låta en högre instans titta på. Det får jättestora konsekvenser för många verksamheter om den här domen skulle stå sig. 

Jonas Johansson förklarar att det är väldigt vanligt att ha en verksamhet i anslutning till en bergtäkt där man utför sprängningar, exempelvis betongfabrik, asfaltverk eller liknande. Ofta handlar det om områden som inte är detaljplanelagda. 

Vad får det här för konsekvenser för er verksamhet? 

– I dagsläget inga alls. Vi kör på som vanligt. Vi får se om beslutet vinner laga kraft, men där är vi ju inte ännu. 

Han konstaterar samtidigt att de långa rättsprocesserna fördröjer och försvårar processer för många företag, däribland hans eget. 

– Det är en konsekvens av den generösa lagstiftningen vi har. Är det någon som vill gå in och överklaga saker på pin kiv så kan man göra det utan att det kostar dem någonting. Däremot kostar det den sökande mycket, och det kostar samhället mycket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!