Hon vill se ny vårdmottagning

Regionstyrelsens vice ordförande Malin Sjölander (M) vill att Kalmar län ska öppna en specialistmottagning för att hjälpa könsstympade flickor och kvinnor.

18 oktober 2018 22:00

Enligt siffror som Socialstyrelsen publicerade 2015 uppskattades det att omkring 38 000 flickor och kvinnor var könsstympade i Sverige. 19 000 ansågs vara i riskzonen. I Sverige är könsstympning/omskärelse förbjudet enligt lag.

För att få specialistvård finns i dag bara en mottagning på Södersjukhuset i Stockholm. Moderaternas Malin Sjölander har lämnat in en motion där hon yrkar att Region Kalmar län ska öppna upp en sådan specialistmottagning.

"Idag reser kvinnor från hela Sverige till Stockholm för att få vård, vilket innebär att vården förbehålls de som har mod, tid eller pengar för att söka upp rätt vård. Målet måste vara att fler kvinnor i hela landet ska ha tillgång till denna vård.", skriver hon i motionen.

Sjölander vill även ha ett länskompetenscentrum för att stötta och utbilda personal som arbetar med könsstympade flickor och kvinnor. Ett centrum som även kan vara en första kontakt då flickor och kvinnor vill uppsöka vård för de skador som uppstått vid könsstympning.

LÄS MER:Carinas krönika: "Flickor mördas – men vi pratar om skitsaker"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Spence

Ämnen du kan följa