Campus bygger ut

Campus i Västervik bygger ut med 1 300 kvadratmeter. Om några år ska man ha ytterligare 200 studieplatser.

Tror på Campus Västervik. Jerry Engström, Campuschef Västervik, tror att 2018 kan man ha 500 studerande vid Campus i Västervik.

Tror på Campus Västervik. Jerry Engström, Campuschef Västervik, tror att 2018 kan man ha 500 studerande vid Campus i Västervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Högre utbildning2015-05-04 14:25

Högskoleverksamheten i Västervik står inför en kraftig expansion de närmaste åren. Det budskapet fick den grupp politiker som besökte Campus på måndagen.

Nyligen fick lärcentrat klartecken till att bygga ut lokalerna.

– De närmaste åren ökar undervisningsgrupperna på i stort samtliga av våra utbildningar, säger Jerry Engström.

I dag har Campus Västervik ungefär 280 helårsstudieplatser. Det kommer att växa till 400 platser hösten 2016, och fortsätta att växa till 500 platser 2017–2018.

Man har tittat på möjligheterna att utnyttja lokaler hos grannen - Västerviks gymnasium. Det har varit svårt att ordna. Dessutom finns det ett krav, när man ska locka universitet och högskolor att satsa på utbildning i Västervik att kunna erbjuda en tydlig akademisk miljö.

I år märkte Campus av en kraftig ökning i antalet ansökningar – intressant nog stod den allra yngsta målgruppen för en stor del av den ökningen:

– Vi har inte hunnit djupa i siffrorna än. När vi har intervjuat studenter möts vi av att om man bara kan erbjuda utbildning så stannar de kvar på hemmaplan, säger Jerry Engström.

Han, och kollegorna på lokala högskolecentra i Hultsfred och Vimmerby, passade på att avliva några myter: Att söka till en utbildning på Campus Västervik är inte en genväg om man inte kommer in på de stora lärosätena. Intagningspoängen är högre här.

– Det finns en föreställning om det finns A- och B-utbildningar. Så är det inte. Det är samma utbildning, och våra studenter klarar sig bra. Inte minst för att de som studerar på distans ofta är mer motiverade, sade Jerry Engström till politikerna.

Politikerna hade bjudits in för att diskutera hur man ska klara av kompetensförsörjningen på mindre orter, och vilken roll lokala högskolecentra skulle kunna spela. Västervik med Jerry Engström i spetsen har förespråkat en modell där landsbygdskommuner får ett statligt anslag att köpa distansutbildningar från lärosäten för att klara av lokal kompetensbrist.

– Vi möter egentligen inget motstånd mot idén, men det rör inte på sig så snabbt. Vi behöver få tryck från politiskt håll, säger Jerry Engström.

Trots att det startats sjuksköterskeutbildning i Västervik, så rankar han fortfarande sjuksköterskor som det största bristyrket i Västerviks kommun.

– Ingenjörsutbildningar kommer som god tvåa. Överlag finns det stora behov i hela välfärdssektorn, säger Jerry Engström.

Vid träffen på måndagen fanns tre riksdagsmän på plats: Lena Hallengren (S), Krister Örnfjäder (S) och Jörgen Andersson (M), liksom några kommunpolitiker: Tomas Kronståhl (S) från Västervik och Helen Nilsson (S) från Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om