Totalt får 16 vindkraftverk, med upp till 220 meters höjd, byggas enligt ett beslut som länsstyrelsens miljöprövningsdelegation fattat.
Den ursprungliga ansökan handlade om 37 vindkraftverk. För två år sedan gavs tillstånd för 26 vindkraftverk, men tillståndet överklagades. När länsstyrelsen granskat ansökan en andra gång så stryks alltså ytterligare tio vindkraftverk.
Anledningen är att man vill skydda området kring Stora- och Lilla Karlsgöl som bedöms ha ett stort naturvärde, inte minst för fågellivet.
I tillståndet sätts restriktioner för ljud och skuggning för den närmaste bebyggelsen för att inte störa närboende. För att ta hänsyn till fladdermöss i området ska turbinerna inte vara igång på sensommaren mellan solnedgång och soluppgång, nätter då det inte blåser mycket och då temperaturen är över 14 grader.
Trots att det nya beslutet skruvat ner omfattningen på vindkraftparken så är bland andra Tjust Fågelklubb inte nöjt med beslutet. Föreningens ordförande Larsgunnar Nilsson berättar att man redan tagit beslutet att överklaga:
– Länsstyrelsen har lyssnat på oss delvis när man skyddat den västra delen av området, med Karlsgölarna, men hela området är värdefullt.
Han beskriver området som en grön korridor mellan andra viktiga naturområden, och som en viktig livsmiljö för skogsfågel.
– Det finns till exempel rika bestånd av tjäder och orre.
Det är inte bara kraftverken i sig man vänder sig emot utan att skogsområdet exploateras med avverkningar och vägar. Larsgunnar Nilsson beskriver det som att skogen blir till en industripark.
Överklagandet kommer att göra gemensamt med riksorganisationen Birdlife Sverige och Östra Smålands Ornitologiska förening.
Larsgunnar Nilsson säger att i prövningarna av vindkraftsverk så tas stor hänsyn till människans behov. Det betyder att vindkraftverken placeras långt från bebyggelse, men det innebär ofta att det är på platser med stora naturvärden.
– Man tar hänsyn till människan, men inte till naturen.
Vindkraft ses ju som en viktig energikälla om man vill komma bort från beroende av fossila bränsleslag. Finns det inte en motsättning där ur miljösynpunkt?
– Jo, vindkraft kan vara bra ur klimatsynpunkt, men är sämre ur andra synvinklar. Då tycker jag att solenergi är ett bättre alternativ. Det borde kunna sättas upp solpaneler på ladugårdstak och tak i tätorterna, svarar Larsgunnar Nilsson.