Det var 2021 som de köpte fastigheten av Betelförsamlingen, som fram till dess hade haft sin verksamhet där. Nu är det ingen kyrkobyggnad längre, men det kommer inte att användas som privatbostad heller.
Gunlög och Rutger har varsitt hus på annat håll. Hon bor i Falla gamla affär i Tuna och han omväxlande i Getterum och Kanada.
När de fick höra att Betelhuset skulle säljas, blev de intresserade direkt. Men inte för att bo där själva.
– Vi vill göra något för samhället och för barn och ungdomar. Det är så många som har psykisk ohälsa, säger de.
Deras tanke är att skapa ett hus med olika aktiviteter, gärna friluftsbetonade. Gunlög är lärare på Marieborgsskolan i Västervik. Hon säger att många barn och unga mår dåligt psykiskt och behöver någon form av aktiviteter.
Hon och Rutger växte upp med nio syskon utanför Uppsala.
– Vår mor hade barnkoloni under 10–15 år, då hon tog emot 150 barn per sommar, säger Gunlög.
Syskonen fick hjälpa till med servering och som lekledare.
– Där fick vi intresset att jobba med barn och ungdomar.
Rutger har jobbat många år inom psykiatrin i Kanada och vill fokusera på möjligheterna i stället för begränsningarna.
Han och systern vill skapa ett hus med aktiviteter som främjar psykisk hälsa. De kallar det för aktivitetscenter.
För att få in pengar till allt de vill göra, ska de bland annat ha loppis i lokalerna den 4–5 augusti.
Men huset kommer inte bara att vara öppet för barn och unga, utan kan även hyras av föreningar och privatpersoner. Kommunen har till exempel hyrt in sig där med sitt IT-café för äldre.
Nu i sommar har lokalerna fyllts med barn och ungdomar. Det var tyska Röda Korset som bokade in sig där med en verksamhet för 25 deltagare i åldern 12–16 år. De var väldigt positiva, vilket man kan se av ett kvarlämnat brev med entusiastiska kommentarer på tyska och engelska.
– De vill komma tillbaka. Här är det nära både till Västervik och Vimmerby. Tyskarna har mycket ungdomsverksamhet inom Röda Korset. De menar att det är bra social träning, säger Gunlög.
När det gäller själva byggnaden, där Betelförsamlingen höll till, är Gunlög och Rutger inte riktigt säkra på historien bakom huset. De vet att det byggdes som mejeri. En uppgift säger att det ska ha varit i början på 1930-talet.
Betelförsamlingen köpte huset 1947. Någon gång i början på 90-talet gjordes den tillbyggnad som än i dag inrymmer kök och matsal.