Språk och omsorg blandas på praktik

Kan de nyanlända bli räddningen för att täcka upp personalbehov i äldreomsorgen? Nu rullas projektet där nyanlända varvar språkundervisning med praktik på äldreboenden ut i hela kommunen.

Foto:

Hjorted2017-03-10 18:33

– Vi behöver verkligen folk. Vi har svårt att hitta vikarier här på landsbygden. Inte minst till sommaren, säger Elisabeth Koinberg, som arbetar med personalplanering inom äldreomsorgen i den södra kommundelen.

Mittemot henne sitter Eritrea Welday och Ybeltsom Hailemariam, båda från Eritrea och Ghatfan Alsaleh från Syrien. Förhoppningen är att de så småningom ska bli en lindring i personalbristen. De är alla relativt nyanlända till kommunen, med olika bakgrund. Alla tre bor i Ankarsrum.

Nu gör de praktik i Hjorted. Eritrea har varit längst, Ghatfan är ny för veckan.

I projektet får de först en heltidsintroduktion på två veckor. Därefter gör de två dagar praktik och tre dagar språkundervisning i veckan. Tanken är praktiken ska vara i ett halvår. Under praktikdagarna ska de lära sig alla de uppgifter som förekommer på ett äldreboende.

– De ska lära sig det sociala sammanhanget och vara med i de dagliga rutinerna. När praktiken är slut hoppas vi att de ska kunna jobba som vikarier, säger handledaren Lena Lagerman.

I kursplanen sägs att praktikanterna ska lära sig sekretessregler, hygienrutiner, förflyttningsteknik och hur man bemöter de gamla. Man betonar särskilt bemötandet av dementa.

En annan föresats med projektet är att praktikanterna både ska få höra och tala svenska under naturliga omständigheter.

Lena Lagerman ser ytterligare en stor vinst:

– Praktikanterna gör världen större för oss här på boendet. De äldre är väldigt nyfikna på praktikanterna.

Praktikanterna är fåordiga när vi pratar med dem, men säger att jobbet är kul och att de skulle kunna tänka sig att jobba i äldreomsorgen.

Hur går det med svenskan?

–Bra, men det kan bli svårt i bland när någon pratar för snabbt, säger Ghatfan Alsaleh.

Det äldreboende i kommunen som haft verksamheten längst är Vapengränd. Där har praktiken lett till att några nyanlända valt att börja studera till undersköterska.

– I Oskarshamn finns det undersköterskeutbildning med språkstöd, klarar de svenskan kan man gå utbildning i Västervik, säger Lena Lagerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om