"Sociala aktiviteter är extremt viktiga"

Digital konsert, schemalagda aktiviteter och en kräftskiva på säkra avstånd. Det här är Nynäsgården och Sundsgården i Hjorted.

Hjorted 3 oktober 2020 13:00

Vi möts av en pigg personalstyrka på Nynäsgården och Sundsgården i Hjorted. Just denna dag är det full rulle i husen. Den årliga kräftskivan är igång. Uppdelat och säkrat med trygga avstånd. 
- Det är en uppskattad tillställning, säger Ulrika Karlsson, som är chef på båda boendena. 
Nynäsgården ligger precis intill sjön, och kräftorna fiskar de upp själva. 

Just dagen då vi besöker verksamheterna har myndigheterna meddelat att besöksförbuden för anhöriga ska upphöra. 

- Besöksförbuden har så klart varit tungt för många av våra hyresgäster. Vi är glada över att vi kan ta emot besök, men samtidigt är ju pandemin inte över, så det måste ju ske med viss försiktighet, säger undersköterskan Marita Andersson. 

Personalen inom äldrevården i Hjorted berättar för oss att arbetet med att ställa om verksamheten under pandemin gått väldigt bra. Ett tidigt fokus var att ställa om de sociala gruppaktiviteterna. De frivilliga aktiviteterna schemalades och genomförs nu utomhus på säkra avstånd. 

- Det är något som vi kommer ta med oss även efter pandemin, att vi strukturerar upp arbetet på det sättet. De sociala aktiviteterna är oerhört viktiga, säger Anna Karlsson, specialistundersköterska.  

- En annan bra grej är att vi tvingats till att vara mer kreativa. Vi vet ju att musik och dans piggar upp, exempelvis, och vi har haft en digital konsert som arrangerades av Studiefrämjandet och det uppskattades mycket, säger Ulrika Karlsson.         

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Hjorted ligger i framkant med ny teknik

Hjorted ligger i framkant med ny teknik