Dagens vindkraftsetableringar ser annorlunda ut jämfört med för några år sedan, menar Kronståhl. I dag handlar det om stora, industriliknande etableringar nära boendemiljöer, och grannar oroar sig för både hälsa och sjunkande fastighetsvärden.
Varför väljer du att lägga en motion i frågan?
– Den viktigaste anledningen är att det framför allt är staten som måste ange riktlinjer och skapa regelverk för var man etablerar vindkraft. Det är viktigare att jobba på statlig än kommunal nivå.
Tomas Kronståhl har själv undersökt frågan närmare och hävdar att det finns alltför lite forskning när det gäller just det lågfrekventa bullret och dess påverkan på hälsan.
– Det behövs forskas och utredas mer om detta, vi måste ta folks oro på allvar. Det är pinsamt när man möter folk och vare sig vindkraftsbolagen, staten eller länsstyrelsen kan svara på deras frågor.
Tomas Kronståhl ser också att möjligheten att påverka sin livsmiljö är mindre på landsbygden jämfört med i stan. Det vill han ändra på.
– I stan kan man påverka om en granne ska bygga ett garage, här på landet kan man inte påverka om hela ens livsmiljö ska förstöras, säger han.
Vad hoppas du på att uppnå med motionen?
– Jag hoppas att vi kan gå vidare med skärpta regler. Man ska kunna påverka sin livsmiljö oavsett var man bor. När jag pratar om den här frågan i riksdagen finns ett stort intresse, det är väldigt många som fått påringningar eller klagomål från de som bor nära vindkraftverk.