Här är knepen för påskbuketten

Efter att ha varit lågsäsong under vintern, med undantag för julen, väcks nu blomsterlängtan igen vid påsk. Många vill ha stora färgglada buketter och påskliljor är förstås självskrivna.

Tulpaner. De här dubbla oranga tulpanerna är Roger Hagelins favoriter. "De är lite lägre, men kraftiga i stjälken och böjs inte så lätt."

Tulpaner. De här dubbla oranga tulpanerna är Roger Hagelins favoriter. "De är lite lägre, men kraftiga i stjälken och böjs inte så lätt."

Foto: Anna Persdotter

Hjorted2018-03-30 20:00

– Det som är kul till påsk är att man får blanda alla möjliga färger. Det är inte så strikt, säger Linda Oskarsson på Hjorteds handelsträdgård.

Här blommar nu både påskliljor och tulpaner för fullt, blommor som de själva drivit upp från lökar.

– Det har vi gjort i många år tidigare men vi slutade med det för några år sedan. Men så kom Linda in i företaget och i höstas kom vi på att vi ville börja med det igen, säger Roger Hagelin.

Så nu kan de göra påskbuketter på både egna tulpaner och påskliljor.

– Man märker skillnaden när man köper tulpaner som kanske stått i kylen i flera dagar. De är fina några dagar, men sedan vissnar de. De här håller mycket längre, säger han.

Linda använder också gärna axveronika i sina påskbuketter och läderblad som är en slags ormbunksväxt, men tåligare för inomhusbruk.

– De är ett tacksamt grönt att arbeta med. Man kan ha dem både inne i buketten och runtom, säger hon.

– Och axveronikan sticker upp och ger lite liv. De gör att buketten inte blir så platt, säger Roger.

Inför påsk har Linda även arrangerat tjejkvällar, då deltagarna fått göra en egen plantering och en egen bordsdekoration. Det har varit så populärt att de 12 platserna till varje kväll tog slut på bara några dagar.

– Jätteroligt! Det visar att det finns ett intresse och jag kommer försöka ordna fler, säger Linda.

I julas ordnade Hjorteds handelsträdgård planteringsdagar för julgrupper och Linda har nu funderingar på att göra något liknande inför sommaren, med plantering i blomlådor.

– Vi driver upp egna sticklingar och då skulle man kunna få gå runt här och välja och sedan plantera i det man själv har med sig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!