Det är en snart 60-årig tradition att mjölkbönder från hela landet belönas med guldmedaljer vid en högtidlig ceremoni.
– Det är ett sätt att premiera det fina arbete som de utför, säger Hans Andersson, projektledare på LRF.
Kriterierna för en medalj är 23 års prickfri produktion. Varje vecka tas prover på den mjölk som gårdarna levererar till mejerierna. Till det kommer regelbundna kontroller av bland annat djurhållning, foder och hygien.
– Guldmedaljprogrammets bestämmelser är betydligt tuffare än de lagar och förordningar som gäller på området, skriver LRF i sin information.
VT har sökt, men inte kunnat nå Jan Karlsson, men i ett pressmeddelande från LRF berättar han om arbetet på gården:
– Det är väldigt roligt att jobba med kor, men jag tycker att hela konceptet är fint på något sätt. Man håller landskapet öppet och man ser resultat i det man gör. Att vara mjölkbonde är en utmaning, men det är oftast en kul sådan.
Jan Karlsson tog över Hjorteds gård från föräldrarna för 20 år sedan. Han är tredje generationen på gården, som med dagens mått mätt har en förhållandevis liten besättning: 45 kor.
Han beskriver sig själv som lite motvalls i pressmeddelandet:
– Jag är väl en av få som fortfarande bärgar hö. Det flesta tycker att det är irrationellt, men jag tycker om det. Det är bra för korna att få hö, och inte bara ensilage. Dessutom mår jag bra av att servera hö då det inte är lika tungjobbat.