Vid 23-tiden på måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige att ställa sig bakom kommunstyrelsens förslag till yttrande om vindkraftparken vid Tribbhult och tillstyrka etableringen.
Mariann Gustafsson (V) yrkade avslag och fick stöd av SD, men frågan gick aldrig till votering.
– Nej, det var ingen idé, för det fanns ett så kompakt motstånd och det var så sent, säger Gustafsson, när VT når henne på telefon dagen efter.
Hon nöjde sig med att reservera sig mot beslutet. Att hon är emot vindkraftparken beror bland annat på att den hamnar i ett orört område.
– Ska man ha vindkraft, kan man lägga den i ett område som redan är förstört. Man får inte ut särskilt mycket effekt heller.
Hon är också orolig över påverkan på fågellivet.
– Nattskärran har inte så många områden kvar, där den trivs.
Som VT tidigare berättat är de närboende emot planerna på en vindkraftpark i området. Över 100 personer har undertecknat protestlistor.
Totalt planeras för 34 verk, vart och ett med en totalhöjd på 220 meter. Det är Statkraft Södra Vindkraft AB som står bakom planerna och som har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken hos länsstyrelsen.
Kommunen har möjlighet att använda sitt kommunala veto i sådana fall och säga nej, men majoriteten i fullmäktige ansåg att det räcker med de krav som förts fram i miljö- och byggnadsnämnden och kommunstyrelsen: att verken koncentreras till kärnområdet.
Tomas Kronståhl (S) förklarar varför han sa ja:
– Vi har ju tagit en vindbruksplan, där vi har talat om i vilka områden vi kan acceptera en vindkraftpark.
Han ser det då som en logisk konsekvens att ställa sig bakom företagets ansökan. Alternativet skulle vara att ompröva vindbruksplanen, men det är inget som har diskuterats.
Du är inte orolig för fåglarna och fladdermössen?
– Det finns alltid de som anser att undersökningarna är undermåliga, men vi måste ju förlita oss på dem som är professionella.
Magnus Kasselstrand från Tjust Fågelklubb ser risker för kollisioner för bland andra nattskärrorna.
– Vi har inventerat nattskärror och räknar med att det finns 50 par i området.
Flera arter förlorar sina livsmiljöer, till exempel tjäder och orre. Den sällsynta fladdermusen barbastell, som finns i Tribbhult, födosöker dessutom i området.
– Man skapar ett stort industrikomplex mitt i ett naturområde. Eftervärldens dom kommer att bli hård, säger Magnus Kasselstrand.