Tjejjouren Astrid fanns redan. Så det fick bli Tjejjouren Madicken, istället. Och det går lika bra det, tycker initiativtagaren Anja Persson.
– Madicken känns som en stark tjej.
För styrka behövs. Och pepp och stöttning, tjejer emellan, menar jourens ordförande Maria Allard och kassören Anja Persson.
– Många unga tjejer mår dåligt, eller behöver bara någon att prata med. Vi ska vara där och lyssna och aldrig någonsin döma. Något som är jätteviktigt är att vi alltid, alltid, är på tjejernas sida. Det är hennes berättelse och hennes upplevelse. Vi misstror aldrig en tjej som kommer till oss, säger Maria Allard.
Medan kvinnojourerna framförallt riktar sig mot kvinnor som tvingas fly våld eller övergrepp i hemmet, så jobbar tjejjourerna mer förebyggande. Hultsfred-Vimmerby Kvinnojour har funnits länge, men man har saknat en ”lillasyster” - en tjejjour.
– När jag flyttade till Vimmerby och upptäckte att det inte fanns någon jour här tänkte jag att det vill jag vara med och starta upp, berättar Anja Persson.
Maria Allard, som hoppade på tåget när hon fick höra om planerna, har tidigare varit engagerad i Kvinnojouren och också läst kurser i juridik för att få ytterligare kunskaper om rättsprocesser och brott i nära relationer.
– Jag tycker att det är intressant med kvinnors rättigheter, både i Sverige och ute i världen. Bland annat har jag varit i Ghana och jobbat med de här frågorna genom en kurs på Folkhögskolan, berättar hon.
Ska man peka ut något specifikt problemområde för unga idag är sociala medier ett sådant, tycker de båda två.
– Taskiga kommentarer eller att man sprider rykten är inget ovanligt. Dessutom är det inte sällan som till exempel filmer och bilder sprids av före detta partners. Det är ett stort problem som får många unga, särskilt tjejer, att må väldigt dåligt, säger Anja Persson.
Den nystartade tjejjouren är bara i sin linda. Just nu jobbar man med att rekrytera fler som vill vara med och driva verksamheten.
– Riktigt vad det kommer att bli sedan när allt är igång är inte helt bestämt, men vi ska börja med att få igång en chatt som vi kan bemanna. Till den ska kan man kunna vända sig om man behöver hjälp eller stöd. I framtiden skulle vi till exempel kunna ha tjejgrupper eller ordna föreläsningar, säger Maria Allard.
martina.lingefjord@vt.se