En ruin med potential

Slottsruinen Vinäs bär på en dramatisk historia. Länsmuseet vill gå vidare och göra utgrävningar, bland annat för att utröna vad som finns på Ekholmen.

Storslagna planer. Mattias Lunn och Peter Danielsson från länsmuseet visar upp en skiss på det som skulle bli ytterligare en stor ombyggnation av Vinäs  kring 1915. Herrgården skulle få torn. Projektet kom av sig och förfallet började.

Storslagna planer. Mattias Lunn och Peter Danielsson från länsmuseet visar upp en skiss på det som skulle bli ytterligare en stor ombyggnation av Vinäs kring 1915. Herrgården skulle få torn. Projektet kom av sig och förfallet började.

Foto: Ulrik Alvarsson

Historia2015-05-16 17:16

Ett 30-tal personer hade samlats i Västra Eds församlingshem på lördagen för att prata om Vinäs. Länsmuseets chef Örjan Molander som har rötterna i Tjust började med att ge en historisk tillbakablick. I dag kanske inte den förfallna herrgården ser så mycket ut för världen, men Vinäs har anor långt tillbaka i tiden. Man brukar börja med att berätta att gården ägdes av Bo Jonsson Grip på 1300-talet. En av Sveriges då mäktigaste män.

Historien går längre tillbaka än så, här tros det ha funnits fornborgar under förhistorisk tid. Innan Grips tid ska en lokal makthavare, Magnus Karlsson Stjärna, ha ägt Vinäs.

– Förmodligen var läget attraktivt för den som ville kontrollera handeln från kusten in i landet, säger Peter Danielsson, på länsmuseet.

Bo Jonsson Grip satte förmodligen aldrig sin fot på Vinäs. Han ägde 1000-tals gårdar runt om i Sverige, däremot tror forskarna att det sade något om Vinäs betydelse när Grips son valde att flytta till gården. Efter att Bo Jonsson Grip dött förlorade släkten i status – då ligger det nära till hands att tro att familjen flyttade till en gård som hörde till de viktigaste egendomarna.

Från 1400-talet och framåt investeras det ständigt i gården. Herrgården har byggts ut och ändrat utseende, och alltid betraktats som modern fram till mitten av 1800-talet. Från 1844 och framåt blir den obebodd. Det finns ritningar på nya ombyggnadsprojekt. Delar av slottet rivs för att ge plats åt ny modern arkitektur, men av okänd anledning så fullföljs aldrig projekten, och under 1900-talet börjar slottet förfalla.

För några år sedan fick länsmuseet upp ögonen för slottet, och de senaste åren har det drivits två studiecirklar om Vinäs.

– En av dem kommer att fortsätta i hembygdsföreningens regi, säger Örjan Molander, som tycker att det är avgörande att det finns ett starkt lokalt engagemang för ruinen.

Till sommaren är en Vinäsfest inplanerad den 26 juli. Dessutom ska länsmuseet söka pengar för att fortsätta sitt arbete. Bland annat vill man göra undersökningar på Ekholmen som ligger intill slottsruinen. På holmen syns spår av lämningar, men dessa har aldrig undersökts ordentligt. Det har antagits att här ligger en äldre borgruin.

Däremot är det tveksamt om Vinäs kommer att hårdlanseras som besöksmål de närmaste åren.

– De som kommer hit vill gå in i ruinen, men det finns osäkerhet kring hållfastheten. Därför tar vi bara in guidade grupper, säger Örjan Molander. Det går ett hål genom alla bjälklag. Står man nere i källaren, ser man upp genom alla våningar till taket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om