I en skrivelse från IVO till Västerviks kommuns socialnämnd framgår att det kan komma att utdömas vite om inte kommunen ändrar i sina rutiner. Det är något som Västerviks kommuns socialnämnd bestämt sig för att strunta i.
– Vi bedömer inte att kommunen ska börja biståndspröva de äldres rätt till trygghetslarm. Det medför en administrativ kostnad, säger socialchefen i Västervik, Jörgen Olsson.
För nio år sedan införde Västervik att alla invånare i kommunen som ville ha trygghetslarm skulle ha rätt till det, utan någon vidare prövning. Socialnämndens dåvarande andra vice ordförande, Gunnel Ohlin menade att alla som tidigare blivit behovsprövade ändå hade rätt till larmet. Behovsprövningen ansågs som onödigt pappersarbete.
– Dessutom införde kommunen en garanti som innebär att om en kommuninvånare som sökt trygghetslarm inte fått det installerat inom fem arbetsdagar inte behöver betala de tre första månadsavgifterna, säger Jörgen Olsson.
I dag finns det ungefär 1 000 trygghetslarm i Västerviks kommun, i hela Sverige var siffran under 2014 omkring 212 000 personer. I de allra flesta fall behovsprövar kommunerna sina äldre om de ansöker om trygghetslarm.
– IVO har inspekterat vår verksamhet och sett att vi gör annorlunda och så vill de inte ha det. De har konstaterat hur vi gör och de vill att alla ska biståndsbedömas. Så är det bara, säger Jörgen Olsson
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) undersökte hur trygghetslarmen fungerade i Västervik under våren 2015 och kritiken som de ställt mot Västerviks kommun handlar, enligt inspektör Annebritt Gustavsson på IVO, inte om att larmen delas ut för vidlyftigt.
– Det som vi är kritiska till är att om man inte beviljar trygghetslarm utifrån socialtjänstlagen så finns det heller inte dokumenterat. Det blir en brist i säkerheten för den enskilde, säger hon.
Annebritt Gustavsson kan i dagsläget inte yttra sig om vad som kommer att hända om Västerviks kommun väljer att inte ändra i sina rutiner.
– Vi kommer att ta ställning till det när vi bedömer deras svar och då får vi se om vi kommer att gå vidare med det här.
I IVO:s beslut finns en motivering för behovsprövning av larm genom att integritetskänsliga uppgifter om den enskildes hälsotillstånd då lagras. De bedöms vara viktiga att kunna tillgå när larmet väl går.