Kyrkan ruvar på konstskatter

Under helgen har vi kunnat turista hemma. VT valde att besöka vår gamla kyrka i Västervik och det gamla fängelset på Malmen.

Berget. Kyrkan är inte byggd på lösan sand...

Berget. Kyrkan är inte byggd på lösan sand...

Foto: Ilkka Ranta

Hemmaplan2014-06-01 20:20

När Erik av Pommern flyttade Västerviks stad från Gamleby till där stan finns i dag gav han stan ett nytt privilegiebrev. Det var 1433. Han gav där stans borgare ett års skattefrihet för att bygga en kyrka. Den blev färdig i slutet av 1450-talet och bestod då av koret med sakristia och långhuset fram till pelarparet närmast orgelläktaren.

– Det var en stor kyrka för en sådan liten stad, berättar Kajsa Andersson som var en av flera guider under söndagen.

När kyrkan byggdes var Sverige fortfarande ett katolskt land. Det syns här och var. Kyrkan är fylld av konstskatter som vi kanske inte tänker på vid vanliga kyrkobesök då det ges liten möjlighet att vandra omkring bland kyrkbänkarna...

Större delen av de fasta inventarierna tillkom under 1700-talet. Men BurchartsPrechts altarbild är några år äldre. Den är från 1696. Den betraktas som en av kyrkans förnämsta prydnader. Den föreställer Kristus som smärtomannen. Det betyder att de romerska soldaterna som skulle korsfästa honom gjorde en nidbild av honom med en krona av törne och en spira av ett rör. Spiran slog de i skallen på "narrkonungen".

Den äldsta lösa bevarande föremålet i kyrkan är den gamla dopfuntens kuppa. Den är från medeltiden och från tiden före branden 1612. Foten tillkom i modern tid – 1941 närmare bestämt. I kuppan sänkte man ner hela barnet.

– De fick värma vattnet så barnet inte skulle frysa, berättar Kajsa Andersson.

Både dopfunten och altarbilden finns i den äldsta delen av kyrkan – i koret. Under den katolska tiden fick inte män och kvinnor sitta tillsammans i kyrkan och de fick inte komma in samma väg. Därför finns det två små dörrar i söder och norr.

Den gamla Wisteniusorgeln tillhör också kyrkans klenoder. Den är jämngammal med predikstolen, båda är från 1743. Orgelbyggaren Jonas Wistenius från Linköping använde delar av den gamla orgeln från 1690-talet.

1762 slog blixten ner i kyrkan mitt under gudstjänsten. Det fick förödande konsekvenser; orgeltramparen dog, orgeln och tornspiran skadades. Det tog runt 20 år innan orgeln kunde restaureras.

Det finns mycket mer att berätta om kyrkan. Men vi rekommenderar att ni själva gör ett besök och låter kyrkans guider ge er en visning. Spännande. Vi lovar.

VT gjorde också en liten snabbvisit i Hotell Fängelset. Kent Carlsson har sammanställt en liten utställning, som han kallar "Västerviks gamla ölbryggerier". Han visar bilder och berättar historien om bryggerier och glasbruket som blåste öl och spritbuteljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!