Vintertid vet man knappt vilket färdmedel som gäller i skärgården från en dag till nästa. Allt hänger på väder, vind och isens kvalitet och tjocklek. De senaste dagarna har Hasselöbarnen Esther Blomberg och Edith och Herbert Rindmyr fått åka svävare mellan ön och fastlandet. Något de faktiskt sparar lite tid på, visar det sig.
Alla tre går de i skolan i Västervik och åker båttaxi med Bengt Andersson på Solidö.
Vi "träffar" barnen digitalt över Teams för en pratstund en eftermiddag efter skolan.
– I fredags och i dag (läs måndag) åkte vi svävare. Men måndag till torsdag förra veckan fick vi ha hemskola för då hade isen lagt sig konstigt och det blåste mycket så då var det bättre att vi jobbade hemifrån, säger 11-åriga Esther som är granne och kusin med syskonen Herbert, 10 år, och Edith, 8.
Hur känns det att åka svävare? Berätta för oss som aldrig provat.
– Det är lite läskigt i början. Särskilt när den lämnar isen och kanar mot vattnet. Då kan det kännas som att den ska sjunka men det gör den ju inte. Och man vänjer sig, förklarar barnen.
Hur lång tid tar det för er att färdas med svävaren mellan Hasselö och Gränsö kanal, där skolbussen väntar?
– Det tar tolv minuter ungefär. Det går snabbare än med båt. Med båt tar det cirka 20 minuter, berättar Esther.
Även Björköbarnen färdas med svävare dessa dagar. Mamma Sofie Alvarsson förklarar att man får vara flexibel och uppfinningsrik som skärgårdsbo på vintern.
– När svävaren inte startade härom morgonen fick vi tänka ut en ny plan som innebar skoter till Mörkvik (bredvid Hula/Källsingsö).
– Tack vare flexibilitet hos dem som kör skolbilen kunde upphämtning ordnas där istället för i Skorven som är det normala.
På eftermiddagen funkade svävaren igen och transporten gick då som vanligt Skorven-Björkö.
Vi möter upp Bengt Andersson när han ska hämta Hasselöbarnen, vid Gränsö kanal, en tisdag i mitten av februari.
Hur är det att köra svävare?
– Det är speciellt. Det finns ingen broms. Man parerar. Det känns lite grand som att hantera en tvål på en tvålkopp.
Han gissar att det kommer att vara aktuellt att använda svävaren i åtminstone två veckor till.
Fotnot: En svävare är en typ av markeffektfarkost som drivs fram av luftens strömningar. Den svävar fritt från underlaget genom att ett övertryck bildar en luftkudde under farkostens botten. Svävare körs normalt på öppet vatten eller is. (Källa: Wikipedia)