Tutan ljuder från M/S Ellen Key när vi lättar från Skeppsbrokajen i Västervik runt tiotiden den här soliga julidagen. Det tar omkring en timma att resa från staden ut till en av vår skärgårds mest livliga öar: Hasselö.
Tjugoåriga Isadjan Klaar-Narinbaiev är däckman och ordnar så att alla passagerare får en behaglig båttur. Efter att han gått igenom båtens säkerhetsrutiner får vi ett ord med honom.
– Jag upplever att många reser med oss över dagen till Hasselö, särskilt vid soliga dagar som denna. Det är även en del folk som stannar en eller ett par dagar på ön innan de åker tillbaka med oss, säger Isadjan.
På båten möter vi även familjerna Nilsson och Byström. De ska bo på ön över helgen då det vankas bröllop mellan Åsa Byström och Marcus Nilsson från Kalmar. Släkt och vänner ska samlas på Hasselö vandrarhem och vigseln sker i det gamla missionshuset tätt intill.
En timma går fort när man får möjlighet att speja ut över kobbar och skär. Väl framme på ön möts vi av flera öbor.
Vid sidan om kajen ligger Hasselö sand och ovanför stranden finner vi öns servicepunkt: Handelsboa. Vi har bokat träff för en pratstund med en som kan ön utan och innan: Öbon Lina Johansson. Vi mitt i turistruschen: Cyklar ska hyras ut, promenadslingor förklaras och flytvästar provas. Efter en stund får Lina tid för oss, vi är nyfikna på hur turismnäringen på ön mår denna sommar.
– Det är svårt att säga. Vi har mycket att göra men färre gäster som kommer via skärgårdstrafiken. Däremot är det mycket fritidsbåtar, häromdagen räknade jag det till ett 50-tal.
Hasselö är, likt andra platser i kommunen, beroende av turismnäringen och Lina berättar att hon aldrig tvekat på att hålla igång som vanligt även detta år.
– När coronan slog till mot samhället i mars följde många avbokningar. Mycket gruppresor och konferenser försvann i maj, säger Lina.
Hon tillägger att verksamheten har anpassats utefter rådande rekommendationer och det handlar om att finna en balans i hur många människor som kommer ut till ön.
– Sedan är ön passande för att hålla avstånd. Vill man vara för sig själv är det möjligt.
Lina tror att fler har tänkt som henne, framförallt eftersom mängden bosatta på ön har stigit sen coronautbrottet.
– Vi fick bredband till ön för två år sedan, något som möjliggör att folk kan arbeta härifrån med sina jobb på andra orter. Man kan säga att vår säsong med sommarboende startade redan i maj i år, vanligtvis kommer de flesta runt midsommar.
Vi tar cykeln längs grusvägen som ringlar sig söderut på ön. Efter att vägen omringats av träd kommer vi snart ut till Hagaslätt. Här driver det nyinflyttade paret Hans och Catharina Carlén café och bageri. Det är Hans som tar emot oss då Catharina för tillfället befinner sig på fastlandet.
Hur påverkar pandemin er nysatsning?
– Det här är första sommaren som vi är verksamma på ön, vi har inte så mycket att jämföra med, säger Hans och tillägger:
– Det är en oerhörd gemenskap mellan oss som bor på ön, det är en styrka.
Ni är nya som permanentboende på ön. Vad tror du det är som lockar folk till Hasselö?
– Framförallt variationen av upplevelser på ön men även att den är tillgänglig med förbindelser från fastlandet. Det finns en oförstörd miljö här ute.
Ett regnområde håller på att leta sig in över Hasselö. Vi hoppas på ett uppehåll när vi fortsätter söderut mot restaurang Sjökanten som drivs av Caroline Blomberg och makarna Ågren. Ulrika Ågren möter oss iförd en gul regnjacka, om nu regnet kommer. Restaurangen har trion drivit i elva års tid.
– Allt här på ön har blivit lugnare sen pandemin slog till. Vi märker en oerhörd förståelse bland våra gäster och även om det kanske är färre som besöker oss i sommar så känns det inte som det, säger Ulrika.
Ulrika har märkt en förändring i sättet sommarstugorna används i år.
– Tänk att för 100 år sedan var det två personer som hade en stuga här på ön, i dag är deras ättlingar långt många fler. Tidigare somrar har det ofta varit större släktsammankomster under en kort period. I år verkar det som att släkten delar upp sig och turas om när de olika familjerna kan nyttja sommarboendet.
Under pratstunden öppnar sig skyarna över Hasselö och för ett tillfälle öser regnet ner. När regnmolnet sakta passerat ön tittar solen fram. Efter regn kommer solsken, ett talesätt som är värt att tänka på under dessa svåra tider.