Det gamla missionshuset hade under flera år stått öde. 2011 bestämde sig hembygdsföreningen för att rusta upp det gamla huset.
– Alla på ön gick och såg huset förfalla. Missionskyrkan ville inte ge upp, men till slut gjorde de det. Och jag tror att det behövdes nya krafter för att få huset levande igen, säger Maria Malmlöf, ordförande i hembygdsföreningen.
De sökte bidrag från olika föreningar och fick bland annat 500 000 kronor från EU för att bevara landsbygden.
– Vi började renovera och bytte ut taket under hösten 2013. Nu är det ett hus för hela skärgården.
Idag har skärgårdens alla föreningar möten i missionshuset. Bröllop, musikkvällar och auktioner har även anordnats i lokalen. På söndagen var det för första gången dags för en konst- och hantverksmässa. Föreningen hade förberett inför evenemanget, genom att plocka ur alla de bänkar som vanligtvis fyller lokalen och istället hängt upp, mattor och tavlor. De hade även satt upp bord med vättar, vävda dukar och andra hantverk. Konstnärerna har alla en koppling till Hasselö.
– De flesta har spenderat somrarna här sedan de var små. Och har hört om utställningen genom att andra på ön har pratat om den.
Först tänkte hembygdsförening bara ha evenemanget under en dag. Det eftersom de är en ideell förening med begränsad tid.
– Men det var så mycket arbete bakom det, att vi bestämde oss för att ha det under en vecka, säger Maria Malmlöf.
Runt 200 personer besökte utställningen under öppningsdagen, på söndagen.
– Jag tror att det kom många besökare med båten Freden, men det var även en hel del från Hasselö här, säger Maria Malmlöf.
En av konstnärerna är Kristina Rockström, sekreterare på hembygdsföreningen. Hon gör lapptäcken i olika färger, mönster och storlekar. Hennes intresse för tekniken började när hon fick syn på en tavla som hängde i Hasselö vandrarhem.
– Det var så fina färger och jag tänkte "det där vill jag lära mig". Så jag gick en kurs i lappteknik. Och jag går fortfarande hos min lärare, säger Kristina Rockström och ler.
Hon tycker att utställningen har blivit lyckad och att föremålen har en hög kvalité.
– Jag tror det här kan ge ringar på vattnet. Både genom att det blir fler mässor och att det inspirerar, både hantverkare och människor som aldrig har gjort hantverk och konst tidigare.
För Kristina Rockström är det första gången hon träffar många av de andra konstnärerna.
– Mässan är inte bara ett sätt att visa upp vår konst utan det blir även en social gemenskap för oss som är här, säger hon.