Fimpa för ett friskare liv

Ett nytt hälsosammare liv utan stinkande giftpinnar. För många är det lätt att lova att fimpa för gott när nyårsklockorna slår in det nya året.

Rökning. På landstinget finns hjälp att få för den som vill sluta röka. Foto:Christoffer Nielsen

Rökning. På landstinget finns hjälp att få för den som vill sluta röka. Foto:Christoffer Nielsen

Foto: Christoffer Nielsen

Hälsa2015-01-02 15:43

Men redan till Trettonhelgen har många trillat dit igen.

– Det betyder absolut inte att det är kört, menar tobaksavvänjaren Margareta Sandström på Esplanadens hälsocentral.

Visst kan ett impulsivt nyårslöfte hålla – men chansen att lyckas är nästan det dubbla om man förbereder sig, visar forskning.

– Ett bra sätt är att bestämma ett datum, tio till tolv dagar senare då man ska sluta röka. Under tiden fram till dess förbereder man sig både mentalt och praktiskt och föreställer sig hur det rökfria livet kommer att bli.

Den inre motivationen är det överlägset viktigaste för att lyckas hålla den rökfria linjen.

– Man måste hitta sin egen inre motivation, varför just man själv vill sluta röka. Är det pengar, hälsa, att slippa vara slav under ett beroende eller någonting annat som är viktigt för just mig, menar Margareta Sandström.

Att sluta för någon annans skull är ingen bra idé. Det går sällan vägen.

– Det måste finnas en vilja hos den som ska sluta, det är det allra viktigaste. Det finns bra hjälpmedel som kan vara ett stöd, men att man verkligen vill sluta röka är hela grunden.

På Hälsocentralerna i kommunen finns flera tobaksavvänjare Hos dem kan man få hjälp att stävja suget – och stå emot impulserna att börja igen.

– Det är alla möjliga som kommer för att få hjälp, både unga och gamla. Många har försökt att sluta på egen hand tidigare men inte kunnat. Andra kommer hit direkt, det är olika, säger Margareta Sandström.

Hur strategin läggs upp för att lyckas hålla i det rökfria livet är också olika.

– Det finns väldigt bra hjälpmedel, både nikotinplåster, tuggummin, sugtabletter och appar som räknar ut till exempel hur mycket pengar man sparat på att inte röka och visar på alla vinster man gör dag för dag. Andra använder sig inte av något sådant alls.

Däremot rekommenderar hon inte e-cigaretten som ett substitut för den äkta varan. Elektroniska cigaretter består ofta av en metallhylsa som laddas med en vätska eller ampull. Vätskan innehåller lösningsmedel, smakämnen och ibland nikotin. När man använder e-cigaretten ”glöder” den och vätskan bildar ånga. Ångan andas in och nikotinet tas upp i munnen samt lungorna. Läkemedelsverket klassar e-cigaretter med nikotin som läkemedel, som kräver tillstånd för att få säljas.

– Jag tycker inte att man ska använda sig av e-cigaretter för att sluta röka. Det finns andra, mycket bättre, hjälpmedel och receptbelagda läkemedel att ta till om man behöver det. Man vet ganska lite om de ämnen som e-cigaretten innehåller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om