"Våra anhöriga blev oroliga i början"

Under pandemin har lokalvårdarna på sjukhuset fått bistå i smittstädningen på sjukhuset. "Folk fick upp ögonen för oss".

Hygien och smittstädning på sjukhuset står i fokus för lokalvårdarna på Städcentralen.

Hygien och smittstädning på sjukhuset står i fokus för lokalvårdarna på Städcentralen.

Foto: Christoffer Nielsen

Hälsa och sjukvård2020-10-03 14:30

Det är ett glatt gäng vi träffar på Städcentralen i Västervik. 
- Man måste hålla humöret och glädjen upp, även att vi befinner oss i en pandemi. Jag tror att vi är sådana bara, säger Ninni Möller, arbetsledare på Städcentralen på Västerviks sjukhus. 

De berättar att redan vid de första stora utbrotten i Stockholm fick folk upp ögonen för lokalvårdarna på sjukhusen där. Förståelsen för att lokalvårdare har ett mycket viktigt jobb blev större, säger de. 

- Vi blev sedda på ett annat sätt. Det kändes väldigt tydligt, redan tidigt i pandemin, säger Ninni Möller. 

Kollegorna instämmer. 

- Visst har vi fått uppskattning innan också, men det blev mer sådant nu. Vi behövde också ställa om vår verksamhet och bistå i själva smittstädningen mer frekvent, säger Sara Almazidou. 

Verksamheten behövde också öka sitt tempo. Fler rum behövde städas snabbare för att hålla jämn takt med inflödet. Hektiskt, men under kontroll, enligt lokalvårdarna själva. 

- Vi gör en insats. Och vi möter så många i vårdverksamheter där ute som jobbar så otroligt bra. En eloge till alla där ute, fortsätter Ninni Möller. 

Precis som för många andra inom vårdverksamheterna har deras jobb i samband med pandemin blivit normalt nu. De berättar att deras anhöriga var oroliga i början. 

- Vissa ville hålla avstånd, inte åka i samma bil och så där. Men det har släppt nu. Pandemin har blivit en del av allas vardag numera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!