– Jag har den stora glädjen att presentera Lars Leijonborg. Riktigt varmt välkommen, säger Gerd Brodin från IOGT-NTO i Hallingeberg.
– Det är roligt för mig att vara här. Västervik har spelat en stor roll i mitt liv faktiskt, inleder Lars Leijonborg.
Det är inte så konstigt att Lars Leijonborg har lockats hit i dag. Gerd Brodin, som är med och arrangerar kulturdagarna i Hallingeberg, är nämligen granne med Lars Leijonborg som sedan 1991 har ett litet torp i Odensvitrakten.
– Vi har ingen anknytning till trakten, men vi såg en annons av en tillfällighet och sen har vi blivit kvar, berättar han över en kopp kaffe innan han går upp på scenen.
Under många år höll den dåvarande folkpartistiske partiledaren Lars Leijonborg sina sommartal på Gränsö slott utanför Västervik. Men i samband med sommartalet den tredje augusti 2002 förändrades mycket.
– Det talas om formativa ögonblick. Ögonblick som ger ens liv en ny inriktning. Ni kanske kan tänka från era egna liv, när ni mötte er man eller fru eller fick något nytt arbete eller kom in på en utbildning. Mitt liv har en indelning: före och efter Västervik.
Sommartalet fick en enorm effekt, berättar Leijonborg. Valrörelsen höll precis på att dra i gång och det gick dåligt för Folkpartiet.
– Men så lade jag fram ett program där, som tydligen var den gnista som behövdes för att den valrörelsen skulle tända till. Och som någon uttryckte det: jag gick från att ha varit en looser till leijonkung.
Lars Leijonborg berättar att partiets siffror tredubblades på sex veckor.
– Det gick så långt att när valet väl var över gjorde jag till och med anspråk på statsministerposten. Jag försökte ju bilda en regering med de borgerliga och Miljöpartiet. Det såg länge ut att gå riktigt bra faktiskt. Men mitt i så bestämde sig ett av de inblandade partierna för att hoppa av.
Lars Leijonborg, som håller på och skriver på sin självbiografi, fortsatte sedan att prata om betydelsefulla människor har mött under åren.