Grunden till Skaftekulla vagnfabrik lades runt 1870, då en bysmedja etablerades på platsen. Redan i slutet av 1800-talet hade verksamheten kompletterats med ett vagnmakeri, där en rad hästvagnar tillverkades, bland annat en likvagn som Astrid Lindgren kördes i. En likadan vagn finns i kyrkstallarna i Hallingeberg.
Yngve Karlsson, 85 år, från Gamleby, jobbade på vagnfabriken några år på 50-talet.
– Jag började här 1950, när jag var 14,5 år. Först åkte jag till Ankarsrums bruk, men där var det 15-årsgräns. Jag kunde få börja på kontoret, men det ville jag inte.
På Skaftekulla vagnfabrik var det dock inga problem att få börja i produktionen för den unge Yngve. Senare blev han plåtslagare där, men i början var det enklare sysslor som gällde. Lönen var 60 öre i timmen.
En annan man med minnen från vagnfabriken är Sune Engström, 92 år, från Västervik. Engströms Bil var kund till fabriken.
– Min far startade Engströms. Sedan ägde jag företaget och drev det, och överlät det sedan på min son, berättar han.
En uppgift som Sune hade var att köra så kallade leveranschassin från Scania Vabis fabrik i Södertälje efter kriget och i början av 50-talet. De saknade både vindruta och golv.
– Man fick sitta på en trälåda, med en fot på vardera ramen, och hade kardanaxeln som snurrade mellan benen. Du kan tänka dig hur det var på vintern, när det snöade. Det var som nålstick i ansiktet.
Det låter farligt?
– Det var det, säger Sune med eftertryck.
Han minns särskilt en händelse, som kunde ha slutat riktigt illa. Det var en hel del grusvägar på den tiden, de 24 milen från Södertälje till Västervik, där chassit "mellanlandade", innan det fortsatte mot Skaftekulla.
– Det var en svacka och högersväng. Bakre delen på bilen hoppade, så jag tappade fotfästet. Det var otäcka sekunder. Jag hängde i ratten, men kunde häva mig upp och var kvar på vägen, säger han.
Skaftekulla vagnfabrik byggde karosser och flak till en rad kända bilmärken; som Ford, Volvo och Bedford. Det var bland annat brödbilar, fiskbilar, ambulanser och brandbilar. Den första gjordes 1923 och den sista 1958, då fabriken upphörde.
Orsaken till nedläggningen var en ny lag om att man inte längre fick bygga delar av karossen av trä, med plåt över. Att fortsätta då, hade krävt investeringar som var för stora för en så liten fabrik, som i stället valde att slå igen.