Många fastnade för henne som sommarpratare 2014 och så många fler lyssnade till hennes råd i tv-rutan när pandemin härjade som värst.
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi på Göteborgs universitet, stannade i veckan till för första gången vid Godtemplargården i Hallingeberg.
– Jag älskar den här trakten. Jag har åkt förbi här så många gånger på väg till Loftahammar på somrarna, berättade hon inför sin föreläsning.
Efter lunchbuffén drog hon igång säsongens första kulturträff i den näst intill fullsatta "logen".
Temat var "Hur dammet blev vår inbillade fiende". Hon förankrade det i en gedigen medicinhistorisk genomgång och knöt det till könsrollerna i våra hem. Hur så mycket har förändrats och nu ändå kommit tillbaka till nära nog samma läge, i en del avseenden.
Med sin vassa tunga och självklara påståenden utförde hon det hon älskar, att slakta våra hälsomyter.
– Jag är så fascinerad av hur kulturhistorian skapat föreställningar och total förvirring genom åren.
Hon berättade om hur kvinnan blivit anklagad för att ha orsakat spridning av infektioner genom att städa för dåligt i hemmet, att inte ha fått bort det farliga dammet fyllt av baciller.
– Damm är det torraste som finns och baciller kan inte växa utan fukt. Ändå skapade bacillskräcken en städmani för att få bort det osynliga dammet och det blev husmoderns uppgift.
Om någon i hushållet blev sjuk, var det alltså kvinnans fel. Hon hade inte städat ordentligt.
Under senare tid har dammskräcken kommit tillbaka i andra skepnader, som i Naturskyddsföreningens larm om faran med kemikalier i dammet. Rekommendationerna om städning och vädring har återkommit.
I spåren av våra välfärdsbeteenden har immunförsvaret sänkts och andra sjukdomar ökat (exempelvis diabetes 1 och allergier) och även överförts till djuren.
– Ni vet väl att hundens vanligaste sjukdom är allergi, undrade Wold och visade bilder på drabbade hundar.
Slutligen fick publiken ställa frågor och Agnes Wold avlivade då begreppet rötmånad, nu när maten så lätt blir otjänlig.
– Det uppstod när det var nyhetstorka på någon redaktion. Det är ingen extra fara en viss tid på året om man hanterar matvarorna rätt och är försiktig med majonnäs och vispad grädde, svarade Agnes Wold.
Som tack för sitt framträdande fick hon med sig en fågelholk hem.
När de 75 besökarna lämnade den varma logen var det nog inte många som skyndade hem för att jaga dammråttor.