Den här terminen läser 20 gymnasieelever på Alpha International College, 12 av dem läser sista året och 6 av dem läser sitt första år på gymnasiet. För att Alphaskolan i Västervik skulle kunna fortsätta sin gymnasiala verksamhet även nästa läsår krävdes 25 ansökningar till höstterminen, berättar Michael Claesson, lärare på Alpha International College. När endast fem ansökningar inkom fattades beslutet - det här blir sista terminen för skolans verksamhet i dess nuvarande form. Till hösten läggs skolan ned och de elever som i dag läser första året flyttas till Västerviks gymnasium.
– Men arbetsformen kommer fortsätta, säger Peter Habbe och poängterar att det är det viktigaste. Han kommer fortsätta som lärare vid utbildningen.
Två eller tre dagar i veckan kommer de studera tillsammans med en samhällsklass. Resterande dagar ska eleverna studera som de gör nu. Peter Habbe berättar att de använder sig av ett flexibelt arbetssätt där de sätter in saker i ett större sammanhang. Rent konkret kan det innebära att de läser samma ämne en hel vecka.
Under våren har eleverna från Alpha International College träffat lärare och elever från Västerviks gymnasium, för att diskutera fram hur eleverna ska fortsätta sina studier. Framförallt har diskussionen kretsat kring hur man ska kunna ge eleverna möjligheten att fortsätta med det redaktionella arbetssätt som ligger till grund för studierna på skolan.
– Vi tycker att vi hittat en bra lösning, det blir en win-win-situation för alla, säger Jörgen Jonsson, rektor och ansvarig för bland annat samhällsprogrammet på Västerviks gymnasium.
Lösningen blir alltså att eleverna under visa dagar studerar enligt det arbetssätt som finns på Alpha International College.
– De har ett spännande sätt att arbeta. Jag tror det kan skapa nya insikter på Västerviks gymnasium, säger Jörgen Jonsson.
Ebba Schultz Karlsson, i årskurs tre, och Hedvig Holgersson, i årskurs ett, hoppas att Västerviks gymnasium ska se flytten av eleverna från Alpha International College som en möjlighet och ta tillvara på den.
– Det vore synd om det gick förlorat, säger Ebba Schultz Karlsson och berättar om vad skolans pedagogik gett henne.
– Jag har lärt mig ta ansvar på ett helt annat sätt. Syftet är att man ska bli förberedd inför högskolan och det är jag verkligen.
Hedvig Holgersson tycker det ska bli skönt att få fler klasskamrater, men är samtidigt lite rädd att förändringen ska leda till att deras arbetssätt försvinner.