Mia fångade vargen på bild – hade sikte på kalvar i hagen

En varg dök upp utanför Gusum på onsdagskvällen. Den skrämdes bort – men kom tillbaka. "Det var lite spännande, det kan man inte komma ifrån", säger Mia Sandin, som filmade vargen.

Vargen som sågs av Mia Sundin på onsdagskvällen vid Stora Finnebo utanför Gusum.

Vargen som sågs av Mia Sundin på onsdagskvällen vid Stora Finnebo utanför Gusum.

Foto: Privat

Gusum2024-05-03 16:00

Mia Sandin bor på gården Stora Finnebo utanför Gusum. Hon och sambon Niclas Andersson satt och åt mat på onsdagskvällen när hon råkade få syn på djuret genom fönstret.

– Först tänkte jag att det var en stor hund. Men det är ingen i vår lilla by som har en sådan hund och inte runt omkring heller vad jag vet. Så vi konstaterade ganska fort att de måste vara en varg och den var precis vid hagen där kossorna går med sina kalvar, säger Mia Sandin.

undefined
Vargen som sågs av Mia Sundin på onsdagskvällen vid Stora Finnebo utanför Gusum.

De ringde grannarna som äger djuren och Niclas Andersson gick ut för att skrämma bort vargen genom att hojta och vifta med armarna.

– Den sprang iväg en bit in i hagen. Sen höll den koll på oss en rätt bra stund innan den försvann in i skogen.

Hon bedömer att de kunde se vargen i ungefär två och en halv minut innan den försvann. Men historien slutar inte där, utan en halvtimme senare fortsatte den ovanliga händelsen.

– Vi hade samlat ihop korna och kalvarna i hagen så vi skulle ha koll på dem. Då kom vargen tillbaka, tittade och ville fram, så då fick vi skrämma iväg den igen.

Sedan dess har den inte setts till vid gården och i nuläget är inga av korna eller kalvarna skadade. Mia Sandin berättar att hon inte blev rädd men rejält överraskad av händelsen.

– Det var lite spännande, det kan man inte komma ifrån. Vi var ute och gick senare på kvällen för att verkligen kolla av att den inte var kvar.

Vargfrågan är kontroversiell. Vad är din åsikt kring vargen i den svenska naturen?

– Det är klart att de ska få finnas, men det ska vara på en reglerad nivå och att man får jaga om de blir för många. Ger de sig på tamboskap så tänker jag att man ska få utöva skyddsjakt. Men jag är inte emot varg på det sättet att de helt ska utrotas, säger Mia Sandin.

Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen, har sett Mia Sandins film. Hon bekräftar att det med största sannolikhet rör sig om en varg på bilderna även om inga dna-prover är tagna från hår eller spillning.

– Vi vet inte var den här vargen kommer ifrån. Det finns revir runt om i hela Sverige, så det är sannolikt att den kommer från ett revir i Sverige, säger Lovisa Häggström.

undefined
Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Enligt Lovisa Häggström kan vandrande vargar röra sig enorma sträckor och den skulle kunna komma så långt bortifrån som Finland eller Ryssland. Det är dock troligare att den kommer från ett revir närmare Gusum. Anledningen till att vargar lämnar sin flock och vandrar är för att försöka hitta en partner och en plats att bilda ett nytt revir.

Kan det bildas ett revir i trakten kring Gusum?

– Vi ser inget som tyder på det i dagsläget. Nu har vi fått en bild av en varg som är i det här området, men om det är så att man ser den under en lång period skulle det kunna vara så men nu finns inga tecken som tyder på det.

Häggström säger att om man möter en varg och tycker det är spännande kan man stanna upp och titta på den. Om man tycker det är obehagligt kan man klappa i händerna och hojta så vargen rör sig därifrån. Till djurägare är rådet att se över sina stängsel och se till att den lägsta tråden med el är max 30 centimeter från marken eftersom varg föredrar att krypa.

– Om man har hund med sig rekommenderas det att man kallar in hunden direkt och kopplar den. Hunden och vargen kan reagera på varandra, så vill man ha kontroll på situationen bör man göra det, säger Lovisa Häggström.

Karta: Stora Finnebo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!