Gunnebo tillverkar snökedjor, men den största delen av försäljningen går på export. I Sverige finns ingen tradition av att använda snökedjor. Istället har bilarna ofta vinterdäck med dubb och vägarna saltas. Jämför med Tyskland: Där får man inte köra med dubbdäck, istället ansvarar föraren för att sätta på snökedjor.
Gunnebo vill sälja fler snökedjor i Sverige – men på grund av den svenska dubbdäckstraditionen finns det ingen stor snökedjemarknad i dag.
Vad leder då ett möte mellan en politiker som sitter i riksdagens trafikutskott och Gunnebos ansvarige Kjell-Åke Larsson till?
Inget konkret av allt att döma, men kanske å ena sidan en förhoppning om större försäljning av snökedjor och å andra sidan, i bästa fall, säkrare trafik.
– Min förhoppning är större insikt. Skulle snökedjor användas skulle det bli färre stopp i trafiken, säger Kjell-Åke Larsson, som inte vill att snökedjor ska bli lagstadgat.
Vad tar du med dig till riksdagen, Åke Andersson?
– Vi siktar på att ta fram statistik och kunskap om snökedjor i relation till olyckor och logistik. Vi siktar inte på att lagstadga, men däremot på upplysning, svarar Andersson.
Fördelarna med snökedjor i relation till dubbdäck är att de sliter mindre på asfalten (om de bara används när det är halt) och leder till mindre luftföroreningar.